Boek
Nederlands

Niet jouw girl : hoever ga jij om topmodel te worden?

Annette Mierswa (auteur)
+1
Niet jouw girl : hoever ga jij om topmodel te worden?
×
Niet jouw girl : hoever ga jij om topmodel te worden? Niet jouw girl : hoever ga jij om topmodel te worden?

Niet jouw girl : hoever ga jij om topmodel te worden?

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Tinka (15) wil maar één ding: topmodel worden. En daar heeft ze alles voor over, ook naakt poseren. Maar wanneer ze een fotoshoot moet doen bij een bekende fotograaf, gaat hij veel te ver. Durft Tinka erover te praten? Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Niet jouw girl : hoever ga jij om topmodel te worden?
Auteur
Annette Mierswa
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Not your girl
Uitgever
Utrecht: Uitgeverij De Fontein Jeugd, @ 2020
239 p.
ISBN
9789026152740 (hardback)

Besprekingen

De vijftienjarige Tinka droomt van een carrière als topmodel en heeft daar alles voor over. Ze is een meisje met een grote mond, maar een al net zo grote onzekerheid. Ze schreeuwt om aandacht, om aantrekkelijk gevonden te worden en te worden gezien. Tegelijkertijd zijn er geesten uit het verleden door nare ervaringen met haar oom. De belangrijke onderwerpen in dit boek zijn nee durven zeggen, #metoo en de modellenwereld. Je uitkleden voor een shoot, fotografen die veel te dichtbij komen en oom Freddy die Tinka vroeger lastig viel: het zijn heftige thema’s. Het ene moment is Tinka grofgebekt, dan weer filosofisch: ‘Het was tijd om deze opgepimpte schil met het echte leven te vullen. (...) Want eindelijk zou ik de façade zíjn’. Het taalgebruik is heftig en soms grof en problematisch. Zo waarschuwt Tinka's beste vriendin haar regelmatig geen ‘slet’ te zijn, omdat Tinka zo hard roept over haar eerste keer. Hoewel het boek belangrijke thema’s aankaart, valt op de manier waarop wel één en a…Lees verder

Niet jouw girl

De cover van dit boek springt er niet uit qua originaliteit, maar is wel veelzeggend. Een blond meisje poseert duidelijk voor de lens van een fotograaf. Als ondertitel lezen we: Hoever ga jij om topmodel te worden? Dit alles geeft snel weer waarover dit boek gaat.Het verhaal komt traag op gang, en je hoort de oorspronkelijke taal (het Engels) erdoor. Toch word je al snel meegesleurd in de belevenissen, maar ook vooral in de gedachten van het hoofdpersonage: Tinka. Deze 15-jarige droomt van een modellencarrière. Met een voetballende, bekende broer voelt ze zich immers in de schaduw gezet, en ze hoopt via een modellen carrière te kunnen stralen. Terechtkomen bij een populair-tv programma, Perfect Girl, is haar ultieme uitdaging. Tinka kan nog maar aan één ding denken: op eender welke manier topmodel worden.Het personage Tinka is heel uitgebreid beschreven. Je krijgt een inkijk in het diepste van haar gedachten. Dat zijn er wel wat. Tinka…Lees verder

Over Annette Mierswa

Annette Mierswa (Mannheim, 30 oktober 1969), is een Duitse schrijfster van kinder- en jeugdboeken. Enkele van haar boeken zijn naar het Nederlands en andere talen vertaald.

In haar boeken schrijft Mierswa onder meer over maatschappelijke problemen. Onderwerpen als gescheiden ouders (Lola auf der Erbse), de gevaren van sociale media (Instagirl) en de gevaren van de modellenwereld (Niet jouw girl) schuwt zij niet.

Bibliografie

  • Lola auf der Erbse (2008), Tulipan Verlag: kinderboek vanaf 8 jaar, illustraties: Stefanie Harjes
  • Samsons Reise (2011), Tulipan Verlag: kinderboek vanaf 9 jaar
  • Die geheimnisvolle Welt der Suni Stern (2015), Tulipan Verlag
  • Suni stern und die rätselhafte Yolanda (2016), Tulipan Verlag
  • Instagirl (2019), De Fontein: jeugdboek vanaf 12 jaar, oorspronkelijk: (de) Lees verder op Wikipedia