Dvd
Nederlands

Pluk van de Petteflet

Ben Sombogaart (regisseur), Annie M.G. Schmidt (naar het werk van), Pieter Van Rijn (regisseur)
Titel
Pluk van de Petteflet
Regisseur
Ben Sombogaart Pieter Van Rijn
Naar het werk van
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Taal
Nederlands
Uitgever
Warner Home Video, 2005
1 dvd-video
Oorspr. opname
2004
Speelduur
ca. 91 min.
Aantekening
Nederlands gesproken
EAN
7321932971811

Besprekingen

Verfilming van het beroemde boek (geschreven in 1968 en '69) van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp door Ben Sombogaart (De Tweeling) en Pieter van Rijn. Met Janieck van de Polder, Arjan Ederveen, Erik van Muiswinkel, Jack Wouterse e.a. Pluk probeert samen met andere kinderen te voorkomen dat een park wordt opgeofferd ten behoeve van een nieuwbouwproject. De film is zeer positief ontvangen in de pers. Annemart van Rhee (Algemeen Dagblad 18-11-'04): 'Zij hebben van het boek een warme kinderfilm gemaakt vol karikaturale en toch herkenbare figuren.' Bianca Stigter (NRC 17-11-'04) vindt: 'De vier- vijf- en zesjarigen die het boek niet kennen, kunnen het waarschijnlijk moeilijk volgen. Maar zijn er vier, vijf en zesjarigen die het boek niet kennen? Als ze bestaan, laat ze het dan na afloop van de film meteen voorgelezen krijgen, het liefst met een Dollie of een Zaza op schoot.' De dvd bevat een aantal leuke extra's.

Over Ben Sombogaart

Bernard Cornelis (Ben) Sombogaart (Amsterdam, 8 augustus 1947) is een Nederlands regisseur die bekend is van veel kinderprogramma's en -films.

Biografie

Na zijn opleiding aan de Filmacademie in Amsterdam begon hij met het regisseren van de televisieserie Allemaal tuig! en Achterwerk in de kast uit 1984 en 1985. Later ging hij samenwerken met schrijver en producent Burny Bos. Met hem maakte hij in 1989 de jeugdfilm Mijn vader woont in Rio. Met de film Het Zakmes uit 1992 won Sombogaart het Gouden Kalf voor de Beste regie en een Emmy Award. Na Het Zakmes volgden meer films en televisie-series, waaronder Dag Juf, tot morgen, De jongen die niet meer praatte, Mijn Franse tante Gazeuse en Abeltje. De film Abeltje werd ook bekroond met een Gouden Kalf.

In 2002 bracht Ben Sombogaart de film De Tweeling uit naar het boek van Tessa de Loo, waarmee hij internationaal bekend werd. Het was tevens zijn eerste niet-jeugdfilm. Na Abeltje…Lees verder op Wikipedia