Dvd
Engels

The Shawshank redemption

Frank Darabont (regisseur), Stephen King (naar het werk van), Thomas Newman (componist)
Een ten onrechte veroordeeld bankier beseft na 20 jaar corruptie en bedrog in de zwaarbewaakte gevangenis Shawshank dat ontsnapping de enige manier is om zijn onschuld te bewijzen
Titel
The Shawshank redemption
Regisseur
Frank Darabont
Naar het werk van
Stephen King 1947-
Componist
Thomas Newman 1955-
Acteur
Morgan Freeman Tim Robbins
Taal
Engels
Uitgever
Dutch Filmworks, 2011
1 dvd-video
Oorspr. opname
1994
Speelduur
137 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands Naar het kortverhaal Rita Hayworth and shawshank redemption van Stephen King
EAN
8715664090688

Besprekingen

Deze debuutfilm van de Amerikaanse regisseur Frank Darabont is gebaseerd op een kort verhaal van Stephen King, 'Rita Hayworth and Shawshank redemption'. In de hoofdrollen spelen Tim Robbins en Morgan Freeman (Driving Miss Daisy). Robbins is een keurige, zachtaardige bankdirecteur die ten onrechte veroordeeld wordt tot levenslang voor moord op zijn vrouw en haar minnaar. In de gevangenis sluit hij vriendschap met Red, een doorgewinterde gevangene. Zowel Huib Stam (Volkskrant) als Antoinette Polak (NRC) vinden dit een aardige film waarin zeer goed geacteerd wordt. Deze film kreeg 7 Oscarnominaties.

Over Frank Darabont

CC BY 2.0 - Foto van/door PopCultureGeek.com

Frank Darabont (Montbéliard (Frankrijk), 28 januari 1959) is een Hongaars-Amerikaanse filmregisseur en -scenarist. Zijn bekendste films zijn The Green Mile en The Shawshank Redemption.

Biografie

Jeugd

Zijn ouders vluchtten in 1956 naar Frankrijk omwille van de opstand in Hongarije. In 1959 werd Frank Darabont geboren in een vluchtelingenkamp in Montbéliard. Als kind verhuisde hij met z'n familie naar de Verenigde Staten.

Carrière

Rond z'n twintigste begon hij films te maken. Zijn eerste filmproject was een verfilming van The Woman in the Room, een kortverhaal van de bekende auteur Stephen King. Dat project leidde tot een verdere samenwerking tussen Darabont en King. De regisseur kreeg de rechten van de novelle Rita Hayworth and Shawshank Redemption van King. In 1994 verfilmde Darabont het verha…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek