Boek
Nederlands

Een kleine wereld vol grote leugens

Guy Didelez (auteur), Arnold Hovart (illustrator)
+1
Een kleine wereld vol grote leugens
×
Een kleine wereld vol grote leugens Een kleine wereld vol grote leugens

Een kleine wereld vol grote leugens

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Zal het lukken om in Canada een selfie met een beer te maken? Zeven spannende of grappige verhalen over reizen door de hele wereld. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Reizen
Titel
Een kleine wereld vol grote leugens
Auteur
Guy Didelez
Illustrator
Arnold Hovart
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Pelckmans, 2021
91 p. : ill.
ISBN
9789464013375 (hardback)

Besprekingen

Als schrijver reist Didelez graag en veel, vertelt hij in het voorwoord. Daarom is schrijven allesbehalve saai. In dit boek beschrijft hij als ik-verteller enkele van zijn reizen. Elk verhaal begint thuis, waarbij telkens een van zijn zeven kleinkinderen hem een opdracht voor onderweg meegeeft. Zo maakt hij in Oezbekistan mensen aan het lachen en schiet hij in Canada een selfie met een beer. De reisavonturen zijn nu eens spannend, dan weer grappig. Ze zijn onderhoudend, maar ook in een wat ouwelijke, babbelende stijl geschreven. Samen met de onaantrekkelijke bladspiegel (volle tekstpagina’s met lange regellengte) past dat eerder bij wat oudere lezers, terwijl de setting met de kleinkinderen en de illustraties juist op jongere lezers gericht is. Didelez (1952) heeft zo’n zestig kinder- en jeugdboeken geschreven, waaronder ‘Heksje Trezebelle’ en de serie ‘… & waargebeurd’. Vanaf ca. 10 jaar.

Een kleine wereld

Zeven keer gaat Guy Didelez op reis en beleeft de zotste, maar ook spannende avonturen. Hij trekt naar Oezbekistan waar hij mensen aan het lachen moet brengen en naar China om te onderzoeken of er leven is na de dood waardoor hij naar de Chinese onderwereld moet afreizen. Zijn volgende reis leidt hem naar Canada waar hij een selfie wil nemen met een beer. Hij gaat ook naar Thailand om uit te zoeken of karma echt bestaat en naar Madagaskar om de inwoners minder honger te laten lijden. Tenslotte gaat hij op bezoek bij een vriend in Herzegovina om een oorlog te stoppen.Reizen om te leren, hoor je wel eens vaker. Maar voor Guy Didelez is het reizen om de uitdagingen die zijn kleinkinderen voorop stellen proberen te volbrengen. In dit boek gaat hij zeven keer op reis, naar de meest uiteenlopende gebieden: van de Chinese onderwereld naar het verre Madagaskar. Zeven keer omdat hij zeven kleinkinderen heeft, en die hebben elk hun eigen vraag voor hem. De situatie die erv…Lees verder

Over Guy Didelez

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Guy Didelez (Merksem, 23 juni 1952) is een Vlaams schrijver van jeugdverhalen, toneel en scenario's. Hij is ook actief lid van toneeluitgeverij De Scriptomanen. Didelez werkte onder anderen samen met de schrijver Frank Pollet.

Biografie

Didelez werd leraar Nederlands om veel met taal bezig te kunnen zijn. Tijdens zijn legerdienst schreef hij een boek dat uitgeverij Heideland-Orbis jaren later uitgaf: verhalenbundel Moordende verhalen. Zijn goede en vooral minder goede ervaringen met uitgeverijen bundelde Didelez later in het Swartenbroekx uitgeverijen. Van het schrijven voor volwassenen had Didelez even genoeg. Op aanraden van zijn jeugdvriend en collega-schrijver Patrick Bernauw begon hij jeugdboeken, toneel, hoorspelen en scenario's te schrijven. In 1988 werd zijn jeugdboek Raspoetin bekroond met Trofee van de Grote Jury voor het beste Vlaamse misdaadverhaal.

Met het collectief Plot…Lees verder op Wikipedia