Boek
Nederlands

Fantasten & flierefluiters : het verhaal van 10 grandioze losbollen en leugenaars

Guy Didelez (auteur)

Fantasten & flierefluiters : het verhaal van 10 grandioze losbollen en leugenaars

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Wel eens gehoord van William Buckland, die van elk dier op aarde wilde proeven? Of van de Russische genezer Raspoetin? Lees in totaal tien portretten van de meest bizarre fantasten en oplichters. Met kleine portretfoto's in zwart-wit. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Leugens, Gedrag
Titel
Fantasten & flierefluiters : het verhaal van 10 grandioze losbollen en leugenaars
Auteur
Guy Didelez
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Fantasten en flierefluiters
Uitgever
Kalmthout: Pelckmans, 2020
231 p. : ill.
ISBN
9789463832144 (paperback)

Besprekingen

Tien portretten van uiteenlopende hedendaagse en historische excentrieke personen, waaronder bekende figuren als de Russische genezer Raspoetin: was hij een fantast én een flierefluiter? En was Salvador Dali echt een genie? Ook verhalen over de leugenbaron Von Münchhausen, maar ook minder beroemde personen, zoals Erik Hanussen (1889-1933). Hanussen was een Joodse Oostenrijker die in werkelijkheid Steinschneider heette. Hij beweerde helderziend te zijn en had veel succes als illusionist. De welbespraakte Hanussen werd steenrijk en werkte in Berlijn in diverse theaters. Daar kwam hij in contact met de nazipartij en gaf lessen in redeneerkunst aan Adolf Hitler. Of de Amerikaan Frank Abagnale, die dankzij een pilotenuniform gratis de wereld over vloog en leefde in luxe. Niet alle hoofdpersonen vallen echter onder de betiteling ‘losbollen en leugenaars’. De Vlaamse weduwe Leonie van den Dijck (1875-1949) geloofde oprecht dat zij verschijningen zag van de maagd Maria en kreeg duizenden volg…Lees verder

Over Guy Didelez

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Guy Didelez (Merksem, 23 juni 1952) is een Vlaams schrijver van jeugdverhalen, toneel en scenario's. Hij is ook actief lid van toneeluitgeverij De Scriptomanen. Didelez werkte onder anderen samen met de schrijver Frank Pollet.

Biografie

Didelez werd leraar Nederlands om veel met taal bezig te kunnen zijn. Tijdens zijn legerdienst schreef hij een boek dat uitgeverij Heideland-Orbis jaren later uitgaf: verhalenbundel Moordende verhalen. Zijn goede en vooral minder goede ervaringen met uitgeverijen bundelde Didelez later in het Swartenbroekx uitgeverijen. Van het schrijven voor volwassenen had Didelez even genoeg. Op aanraden van zijn jeugdvriend en collega-schrijver Patrick Bernauw begon hij jeugdboeken, toneel, hoorspelen en scenario's te schrijven. In 1988 werd zijn jeugdboek Raspoetin bekroond met Trofee van de Grote Jury voor het beste Vlaamse misdaadverhaal.

Met het collectief Plot…Lees verder op Wikipedia