Boek
Nederlands

De jaren 80 in België

Huis van Alijn (auteur)

De jaren 80 in België

Impressie van het huiselijk leven in Belgie͏̈ in de jaren tachtig van de twintigste eeuw, aan de hand van afbeeldingen in kleur van allerlei (gebruiks)voorwerpen, gegroepeerd rondom thema's als school, persoonlijke verzorging, keuken, huiskamer etc.
Titel
De jaren 80 in België
Auteur
Huis van Alijn (Gent)
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2009
143 p. : ill.
ISBN
9789020977974

Besprekingen

Na fotoboeken met spullen uit de jaren '50, '60 en '70 konden de coole jaren '80 niet ontbreken in de reeks van het Huis van Alijn in Gent, dat gebruiksvoorwerpen uit het recente verleden tentoonstelt. Die curiositeiten vormden de inspiratiebron voor de samenstelster en schrijfster van dit boek, Els Veraverbeke.

De jaren '80 worden gekleurd door enkele opmerkelijke evoluties. In de hitparade scoorden Madonna en Michael Jackson, terwijl vele tienermeisjes wild werden van de danspasjes en discoritmes van de 'Fame'-serie of de video's van Jane Fonda of Ingrid Berghmans. Er was duidelijk een Amerikaanse invloed voelbaar in ons land, niet enkel op cultureel vlak, maar ook wat economie en taal betreft. Engels werd de wereldtaal, 'computer', 'home movie' en 'business' werden modetermen.

Ook opvallend was de mode, die o.a. gekenmerkt werd door de bekende epauletten, die vrouwen én mannen breedgeschouderd maakten. Strakke leggings, gebreide beenwarmers en vrolijke truien stonden …Lees verder
Dit boek maakt deel uit van een reeks van het Gentse Huis van Alijn, dat onder andere objecten, reclame en foto's uit het dagelijkse leven in de twintigste eeuw tentoonstelt. Eerder verschenen al gelijkaardige boeken over de jaren vijftig en zestig. De lezer krijgt een veelheid aan kleurenfoto's, die door en naast elkaar werden geplaatst in een drukke en kleurrijke lay-out. Het resultaat is een boek dat vooral geschikt is om in te bladeren en waarin de lezer tal van herkenbare zaken kan ontdekken. Tegelijk zeggen de getoonde producten en objecten wel degelijk iets over de tijdgeest. Twee inleidende tekstjes gaan onder meer in op de ontwikkeling van een mondiale wereld, de vele problemen (werkloosheid, milieuvervuiling) en het materialisme. Daarna volgt een achttiental thematische hoofdstukken, die focussen op voeding, speelgoed, het gezinsleven, het toerisme, de opkomst van de computer, de muziek etc. Elk thema opent met een beknopte introductie, en bij de foto's zelf vind je korte co…Lees verder

Over Huis van Alijn

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Lalieka

Het Huis van Alijn is een museum in de Belgische stad Gent. De collectie belicht het dagelijkse leven in de 20e eeuw. Het museum is gevestigd in het Kinderen van Alijnshospitaal, een voormalig godshuis.

Geschiedenis van het hospitaal

De familie Rijm stichtte in 1363 het godshuis als zoenoffer na een twist met dodelijke afloop tussen de families Alijn en Rijm. Graaf Lodewijk van Male besliste dat de familie Rijms een som van 200 pond parisi aan de familie Alijn moest betalen. Hij werd mede-initiatiefnemer en beschermheer van het hospitaal.

Bij opname in het hospitaal moest de patiënt zijn onroerende goederen afstaan, zijn roerende mocht hij behouden.

Tijdens de 16e eeuw kreeg het huis zijn huidige vorm: een toegangspoort en acht huisjes aan de straatkant en zestien driekamerwoningen rond het binnenplein. De laatgotische Sint-Catharinakapel werd tussen 1543 en 1546 gebouwd.

Lees verder op Wikipedia