Boek
Nederlands

De kakkerlak

Ian McEwan (auteur), Rien Verhoef (vertaler)
Politieke satire met een flinke knipoog naar de klassieker Die Verwandlung (De gedaanteverwisseling) van Franz Kafka. Een kakkerlak verandert in een man, en niet zomaar één: Jim Sams is de machtigste man van Groot-Brittannië! Als Prime Minister is zijn belangrijkste missie 'de wil van het volk' uit te oefenen. Niets mag hem daarin hinderen, niet de oppositie, noch de afvalligen in zijn eigen parti
Titel
De kakkerlak
Auteur
Ian McEwan
Vertaler
Rien Verhoef
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The cockroach
Uitgever
Amsterdam: De Harmonie, © 2020
126 p.
Aantekening
Ian Mc Ewan schreef speciaal voor de buitenlandse edities een nawoord bij zijn werk.
ISBN
9789463360975 (paperback)

Besprekingen

Een kakkerlak bemachtigt in het lichaam van Jim Sams de machtigste positie in Engeland. Namelijk, hij wordt premier. Hij staat voor de opgave de volkswil tot uitvoer te brengen. En het volk wil het retournisme. In het kort houdt dat in dat de geldstroom wordt omgedraaid. Een werknemer betaalt zijn bedrijf voor zijn baan, een winkel betaalt de klant voor aankopen. Het is verboden te sparen. Kortom, het verdiende geld door te winkelen moet direct worden omgezet in een duurdere baan. Deze omkering van de geldstroom leidt tot volledige werkgelegenheid en hoog opgeleide mensen. Retournisme betekent gelijker tijd afscheid nemen van de ideologen van de traditionele economie, de klokkenwijzers. Dit vergt veel strijd. Met de nodige trucs wordt de Retournisme Wet aangenomen en eindigt de missie van de kakkerlak. Deze bijtende satire belicht van een heel andere zijde de Brexit. Een pamflet in de vermomming van een vertelling.

Over Ian McEwan

Ian McEwan (Aldershot, 21 juni 1948) is een Britse schrijver. Dankzij het grote succes van zijn boeken, zoals Atonement (2001), waarvan miljoenen zijn verkocht, geldt McEwan als de belangrijkste levende Britse romancier.

Biografie

McEwan, zoon van legerofficier David McEwan, en Rose Lilian Violet (Moore), bracht een groot deel van zijn jeugd door op legerbases in Singapore, Duitsland en Libië. Eenmaal teruggekeerd in Engeland genoot McEwan zijn opleiding aan het prestigieuze Eton College en studeerde Engels aan de Universiteit van Sussex. Daarna werd hij de eerste masterstudent in de studierichting Creatief Schrijven, die aan de Universiteit van East Anglia was opgezet door beroemde schrijvers als Malcolm Bradbury en Angus Wilson.

Hij trouwde in 1982 met Penny Allen (een genezeres en astrologe). Dit huwelijk eindigde in 1995 in een vechtscheiding. Daarna huwde hij de journaliste Annalena McAfee, hoofd van de …Lees verder op Wikipedia