Boek
Nederlands

Pjotr : vrijwillig verbannen naar Siberië

Jan Terlouw (auteur)
+1
Pjotr : vrijwillig verbannen naar Siberië
×
Pjotr : vrijwillig verbannen naar Siberië Pjotr : vrijwillig verbannen naar Siberië

Pjotr : vrijwillig verbannen naar Siberië

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De Russische Pjotr (14) maakt omstreeks 1900 een moeilijke tocht te voet en per slee naar Siberie͏̈. Daar zit zijn vader in een gevangenenkamp. Vanaf ca. 11 jaar.
Onderwerp
Rusland, Zwerftochten
Extra onderwerp
verhalen
Titel
Pjotr : vrijwillig verbannen naar Siberië
Auteur
Jan Terlouw
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2016 | Andere uitgaves
164 p.
ISBN
9789047708445 (hardback)

Besprekingen

De vader van Pjotr wordt gearresteerd, omdat hij een man heeft neergeslagen. Als hij naar een strafkamp in Siberië wordt gestuurd, blijft Pjotr (14) alleen achter. Omdat hij verder niemand meer heeft, besluit hij zijn vader achterna te gaan. Het wordt een barre tocht, die Pjotr gedeeltelijk per trein en per slee, maar voor het grootste deel te voet aflegt. Gedurende deze tocht, die veel langer duurt dan hij had gedacht, doet hij veel ervaring op en ook veel mensenkennis. Vaak moet hij werken om in zijn levensonderhoud te voorzien, maar hij weet het vol te houden tot het eind. Dit verhaal speelt zich af omstreeks 1900 en is voor het eerst verschenen in 1977. Het is trager geschreven dan men tegenwoordig gewend is, maar toch boeit het nog steeds van begin tot eind. Moed, uithoudingsvermogen en vriendschap zijn de voornaamste ingrediënten. Met nieuw omslag. De illustraties zijn weggelaten. Vanaf ca. 11 jaar.

Over Jan Terlouw

Jan Cornelis Terlouw (Kamperveen, 15 november 1931) is een Nederlandse schrijver en voormalig politicus voor D66.

Jeugdjaren

Jan Terlouw werd geboren als het tweede kind van ds. Jan Cornelis Terlouw sr. (1904-1987) en Grietje (Gré) Terlouw-Stein (1909-1998); hij werd vernoemd naar zowel zijn vader als zijn grootvader Jan Cornelis Terlouw (1845-1925). Zijn zus was anderhalf jaar ouder. Hierna werden er in het gezin Terlouw nog drie kinderen geboren, onder wie een tweeling.

De familie verhuisde na Jans geboorte een aantal keer kort na elkaar. Terlouw groeide op in de Veluwse dorpen Garderen en Wezep, waar zijn vader Gereformeerde Bonds-predikant was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef het gezin Terlouw in Wezep, een periode die een grote invloed op Jan Terlouws persoonlijke ontwikkeling had. Jan Terlouw maakte van zeer nabij de deportatie van een joodse klasgenoot mee en enkele bombardementen. Duitse legerofficieren h…Lees verder op Wikipedia