Dvd
Engels

The young and prodigious T.S. Spivet

Jean-Pierre Jeunet (regisseur), Denis Sanacore (componist), Guillaume Laurant (scenarist)
Het 10-jarige wonderkind T.S. Spivet verlaat zijn ouderlijk huis in Montana om aan een lange reis door de Verenigde Staten te beginnen naar het gerenommeerde Smithsonian Institution waar hij een prijs voor een uitvinding in ontvangst mag nemen.
Titel
The young and prodigious T.S. Spivet / a film by Jean-Pierre Jeunet ; screenplay and adaptation Jean-Pierre Jeunet and Guillaume Laurant
Regisseur
Jean-Pierre Jeunet
Componist
Denis Sanacore
Scenarist
Guillaume Laurant
Naar het werk van
Reif Larsen
Acteur
Helena Bonham Carter Judy Davis Callum Keith Rennie Kyle Catlett
Taal
Engels
Parallele titel
L'extravagant voyage du jeune et prodigieux T.S. Spivet
Uitgever
Gaumont, [2014]
1 dvd-video + bonus-dvd
Oorspr. opname
2013
Speelduur
183 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans Naar The selected works of T.S. Spivet
EAN
5412370828903

Besprekingen

Eerste Engelstalige avonturen/familiefilm/drama uit 2013 van de autodidactische Franse regisseur Jean-Pierre Jeunet (o.a. Delicatessen* en Amélie**), wiens films bekend staan om hun magisch realistische inslag en fraaie esthetiek. Met Helena Bonham Carter, Robert Maillet e.a. Naar het gelijknamige boek van Reif Larsen (De verzamelde werken van T.S. Spivet***). De 10-jarige T.S. Spivet droomt er van uitvinder te worden. Als zijn perpetuum mobile wordt bekroond is dat genoeg reden voor Spivet om zijn ouderlijk huis in Montana te ontvluchten en aan een lange reis door de Verenigde Staten te beginnen naar het gerenommeerde Smithsonian Institution waar hij zijn prijs in ontvangst mag nemen. Geleidelijk wordt hij volwassen en raakt daarbij zijn fantasie steeds meer kwijt. Dana Linssen (NRC 13-11-’13): ‘(…) Het opgepoetste retro-Amerika is nog schattiger en artificiëler dan het Parijs van Amélie. Wie van die stijl houdt, zal ook in alle dimensies van het jonge wonderkind Spivet willen verdwi…Lees verder

Over Jean-Pierre Jeunet

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Jean-Pierre Jeunet (Roanne, 3 september 1953) is een Franse filmregisseur.

Bij een aantal films, zoals Delicatessen en La cité des enfants perdus. werkte hij samen met Marc Caro. Hij werd aangesteld om de Hollywoodfilm Alien: Resurrection te draaien, maar die film werd te licht bevonden door de recensenten. Jeunet zelf zei dat hij te veel gehinderd werd door de filmbonzen. De film zorgde wel voor de financiën van zijn bekendste werk: Le fabuleux destin d'Amélie Poulain. Deze (bescheiden) film groeide boven Jeunets verwachtingen uit tot een internationale hit.

Jeunet maakt vaak gebruik van dezelfde acteurs. Audrey Tautou speelde bijvoorbeeld in zowel Le fabuleux destin d'Amélie Poulain als Un long dimanche de fiançailles, en Dominique Pinon heeft in alle films van Jeunet een rol.

Filmografie