Vier vrouwelijke geleerden verkennen een vreemd en dodelijk exotisch gebied dat is bevolkt door bizarre wezens.
Titel
Vernietiging
Auteur
Jeff Vandermeer
Vertaler
Luud Dorresteyn
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Annihilation
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
222 p.
Aantekening
Filmeditie
ISBN
9789403117300 (paperback)

Besprekingen

boeken

Francesco Zingoni, De belofte van de zee ...

Francesco Zingoni, De belofte van de zee (Xander, 491 blz., ?19,95). Klassiek gegeven: man spoelt aan op Polynesisch strand met geheugenverlies en lijdt ondanks de hulp van de lokale bevolking aan heimwee. Maar waarnaar? Dichter Dylan Thomas brengt hem naar Wales waar een droomvrouw op hem wacht.

Jeff VanderMeer, Vernietiging (De Bezige Bij, 224 blz., ?18,50). Als Stephen King himself de lofbazuinen bovenhaalt én een literaire uitgeverij onder eigen vlag een thriller uitgeeft, luisteren wij twee keer. Deel 1 van een trilogie over het mysterieuze Gebied X waar elke expeditie verdwijnt.

Daniel Glattauer, Eeuwig de jouwe (Wereldbibliotheek, 176 blz., ?19,95). Ha, de ideale man, het streefdoel van elke vrouw. Judith vindt Hannes, een succesvolle architect en perfecte schoonzoon. Maar achter de goedlachse façade houdt zich een monster schuil. Psychologische terreur van de Wener Glattauer.

John Williams, Augustus (Lebowski, 448 blz., ?19,95). De auteur van de onwaar…Lees verder

Dertig jaar geleden werd een exotisch terrein door een onzichtbare grens afgesloten van het continent. Die grens werd doorbroken en elf expedities gingen al naar Gebied X. Sommige moordden elkaar uit, andere kwamen terug zonder geheugen – of helemaal niet. Vier vrouwelijke geleerden zijn expeditie twaalf. De ik-figuur, de biologe, zal als enige overleven. Zij verkent een tunnel die diep in de aarde gaat en die uit levend weefsel bestaat. Een bizar wezen beschrijft de muren met organische tekens en surrealistische teksten. De geest van de biologe verruimt als zij muteert, besmet door Gebied X. Alles wordt in bloemrijke details beschreven, niets wordt verklaard: wat, hoe, waarom? Elementen van griezel en sciencefiction. Erg moeilijk, traag en soms saai. Het eerste boek van de 'Southern Reach-trilogie'. Hopelijk volgen er antwoorden in deel twee en drie. Verfilmd door Netflix.

Over Jeff Vandermeer

Jeff VanderMeer (Bellefonte, 7 juli 1968) is een Amerikaans auteur, uitgever en literair criticus.

Biografie

VanderMeer werd geboren in Bellefonte, Pennsylvania, maar bracht een groot deel van zijn jeugd door op de Fiji-eilanden waar zijn ouders werkten voor het Peace Corps. Na zijn terugkeer in de Verenigde Staten woonde hij in Ithaca (New York) en Gainesville (Florida). Hij studeerde drie jaar aan de Universiteit van Florida en nam in 1992 deel aan de Clarion Writers Workshop. Op 20-jarige leeftijd las VanderMeer The Infernal Desire Machines of Doctor Hoffman van Angela Carter. VanderMeer verklaarde dat de roman "mijn hoofd eraf brak, mijn hersenen opnieuw bedraadde: ik was nog nooit zulke proza tegengekomen en nog nooit zo'n passie en durf in een boek". Carters fictie inspireerde VanderMeer om zowel zijn schrijfstijl te verbeteren als onverschrokken te durven schrijven.

In 2003 trouwde VanderMeer m…Lees verder op Wikipedia