Boek
Nederlands

Razborka

Jonathan Sonnst (auteur)
Maak kennis met Tobias Pasko, ex-goochelaar, ex-gedetineerde en 'mobiel reinigingsassistent'. Zijn werkterrein is een gokparadijs waar de Russische mafiya de scepter zwaait, en waar maar één wet geldt: die van de razborka .
Titel
Razborka
Auteur
Jonathan Sonnst
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2003
263 p.
ISBN
90-223-1780-3 99-03-19904-X

Besprekingen

Na zijn gevangenisstraf te hebben uitgezeten komt Tobias Pasko aan de kost als 'mobiel reinigingsassistent', een eufemisme voor straatveger, in St-Maura, een voormalige mijnstad, thans herschapen in een corrupt gokparadijs waar de Russische maffia de lakens uitdeelt. De stad is weliswaar fictief, maar de situatie van gesloten koolmijnen en reconversiegelden, doet een belletje rinkelen. Tobias wordt opgevoerd als een held tegen wil en dank en een slachtoffer van de omstandigheden. In een vorig leven vormde hij samen met zijn vader, een succesvol illusionist, een shownummer. Tot ze bezweken voor het snelle geld en overgingen tot het bestelen van hun Russische werkgevers. De meedogenloze razborka die hierop volgde, kostte het leven aan zijn moeder en zijn jongere broertje. Zijn vader verdween met de noorderzon en sindsdien draagt Tobias alleen de verantwoordelijkheid voor zijn wat vreemde zusje Raaf. Een corrupte reclasseringsambtenaar brengt hem in contact met een nachtclubexploi…Lees verder

Over Jonathan Sonnst

Jonathan Sonnst (Eeklo, 6 juli 1976), een pseudoniem van Geert Den Haerynck, is een Vlaams thrillerauteur en leerkracht geschiedenis in de tweede en derde graad van het Sint-Paulusinstituut in Gent.

Prijzen en nominaties

  • 2003: Nominatie Diamanten Kogel voor Razborka
  • 2003: Hercule Poirotprijs voor Razborka
  • 2014: Nominatie Diamanten Kogel voor Heden rood, morgen dood

Bibliografie

  • 2000: Deadline (Van Halewyck)
  • 2001: Dansende asse (Van Halewyck)
  • 2002: Locombia (kortverhaal voor de bundel Beste misdaadverhalen van Vlaanderen, Manteau)
  • 2003: Razborka (Manteau)
  • 2004: Pijnhandel (Manteau)
  • 2005: Exit (Manteau)
  • 2007: Waterspuwer (Manteau)
  • 2009: Mevrouw de dictator (Manteau)
  • 2011: Comebac…Lees verder op Wikipedia