Boek
Nederlands

Collectief geheugenverlies

Koleka Putuma (auteur), Ludo Abicht (vertaler)
Debuutbundel over de realiteit van de hedendaagse Zuid-Afrikaanse samenleving, met onderwerpen als seksueel misbruik, de nasleep van de Apartheid en grote veranderingen op maatschappelijk en politiek gebied, waarbij de spanning tussen individu en maatschappij en het zoeken naar identiteit de belangrijkste thema's vormen.
Extra onderwerp
Poëziekrant
Titel
Collectief geheugenverlies
Auteur
Koleka Putuma 1993-
Vertaler
Ludo Abicht
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Collective amnesia
Uitgever
Gent: Poëziecentrum, 2020
107 p.
ISBN
9789056551599 (paperback)

Besprekingen

Dit debuut van Koleka Putuma (1993, Port Elizabeth), behalve dichteres ook theatermaakster, viel op. Er verschenen al vertalingen in het Spaans, Deens en Nederlands (deze laatste van Ludo Abicht). De gedichten, nu eens enkele regels dan weer pagina’s lang, beschrijven in confronterende beelden en telkens andere registers de maatschappelijke realiteit van Putuma’s geboorteland Zuid-Afrika. Treffende uitspraken, bv. 'Mijn moedertaal / zit als een allergie in mijn keel' staan tegenover bombast als 'maden schuimbekten van de verhalen'. Onderwerpen zijn o.a. knellende traditionele waarden, de nasleep van de Apartheid en de vorming van een nieuwe elite, die ook al vuile handen maakt. Het centrale thema, deels in de vorm van vragen en beschuldigingen maar ook humor (van ironie tot sarcasme), is dat van identiteit, op het gebied van politiek, seksualiteit, kleur en religie. Het resultaat is een zowel rauwe als intieme, aansprekende poëzie, die bij vlagen vervoert en in elk geval een eigen gel…Lees verder

een en al tegen-stelling

'Collectief geheugenverlies' van de Zuid-Afrikaanse Koleka Putuma blaast je omver.

Luid en duidelijk klonk het protest, ook in Nederland, deze zomer: Black lives matter. Een kreet als een opgestoken vuist. Een dwingende roep om aandacht, want de verhalen die schuilgaan achter die woorden, worden nog altijd te weinig gehoord.

Hoe complex die verhalen zijn, laat de Zuid-Afrikaanse schrijver en theatermaker Koleka Putuma zien. Haar poëziedebuut, Collective Amnesia, veroorzaakte in 2017 zoveel als een storm in haar land. Er kwam herdruk op herdruk en onlangs verscheen bij het Vlaamse PoëzieCentrum een Nederlandse vertaling: Collectief geheugenverlies. Die bundel blies ook mij omver.

Putuma werd geboren in 1993. Herinneringen aan de tijd van de apartheid heeft ze niet, maar het verleden werkt door in de samenleving en in haar persoonlijk leven. Daarvan doet ze scherp verslag en dat levert een bundel op waarin tegenstellingen een hoofdrol spelen: zwart en wit, traditie en moderne tijd, zwijgen en praten, man en vrouw, homo en hetero, begrippen d…Lees verder