Boek
Nederlands

Weerloos

Luc Deflo (auteur)
+1
Weerloos
×
Weerloos Weerloos
In de reeks:
Cel 5; 1
Genre:
Titel
Weerloos / Deflo
Auteur
Luc Deflo 1958-2018
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2005
332 p.
ISBN
90-223-1866-4

Besprekingen

De lezers zijn mijn waardemeter

Na zeven, door pers en publiek enthousiast onthaalde thrillers met het Mechelse speurdersduo Bosmans/ Deleu in de hoofdrol, zoekt Luc Deflo met zijn gloednieuwe reeks Cel 5 andere horizonten op. En met succes! Het eerste deel, Weerloos, liep op de Boekenbeurs als een trein.

Hoelang ben je al bezig met het Cel 5-project?

Vijf jaar. Eigenlijk heb ik zowel Weerloos als het tweede deel, Ademloos, oorspronkelijk als scenario's geschreven. En dat in opdracht van enkele mensen, die mijn stijl van schrijven blijkbaar geschikt vonden voor een spannende dramareeks op televisie. Tien afleveringen van vijftig minuten, met alle registers open zodat de kijkers aan het eind tegen hun zetel geplakt zouden zitten. Ik zag er wel wat in en zette mij aan het schrijven. Helaas blijkt een dergelijk opzet in België nog altijd hoog gegrepen, de onderhandelingen met tv-zenders en productiehuizen zijn nog altijd aan het lopen. Maar Wim Verheije, mijn uitgever, vond het materiaal voor de serie dermate sterk, dat hij mij aanspoorde om mijn scenario's tot boeken om te vormen. Ik heb alleszins geen spijt van mijn oorspronkelijke beslissing, ik geloof nog altijd in de initiatiefnemers. Hopelijk geeft het boek het project een duw in de goede richting. Voor mezelf vond ik het…Lees verder

Rijk of eerlijk

Misdaad in Vlaanderen

Passie, hebzucht en vermoorde kinderen, dat zijn de thema's waarrond de Vlaamse misdaadauteurs Pieter Aspe en Deflo een stevig verhaal weten te verzinnen.

Blankenberge viert carnaval en het ziet ernaar uit dat de natte droom van de achttienjarige Joris Mareel waarheid wordt. Terwijl hij zich eenzaam zit te bezuipen, vraagt een als zigeunerin verklede jonge vrouw of ze hem de toekomst mag voorspellen. Ondanks de vermomming herkent Joris de mooie Katja, hét fuifnummer van de kleine kuststad. Een paar maanden geleden trachtte hij haar nog te versieren, ze wees hem hooghartig af en nu gaat ze zo maar met hem mee naar een andere kroeg. Onderweg fluistert ze hem toe dat met carnaval echt alles kan. Enkele uren later vindt men Katja terug. Ze is vermoord. Commissaris Pieter Van In en inspecteur Guido Versavel onderzoeken de zaak in samenwerking met de lokale politie. De eerste verdachte is de bedrijfsrevisor Erwin Nolens, met wie de vermoorde Katja een la…Lees verder

Gekooide kinderen

Deflo schreef een thriller over verdwenen kinderen en brengt het er bekaaid vanaf.

Het magazijn

Na zeven behoorlijk succesvolle maar niet altijd even fijnzinnige politieromans rond het Mechelse speurdersduo Deleu en Bosmans, is Weerloos van Deflo het eerste deel van een nieuwe reeks die Cel 5 heet. In die reeks wil Deflo een heikel onderwerp aanpakken: vergeten kinderdossiers. Cel 5 is een speciale eenheid die uitgebreide bevoegdheden krijgt om vastgelopen dossiers over verdwenen kinderen te onderzoeken.

Maar nog voor Cel 5 goed en wel van start gaat, worden de speurders geconfronteerd met een nieuw dossier. Na een auto-ongeval waarin de chauffeur om het leven komt, wordt in de verhakkelde auto het lijk van een onbekend en duidelijk mishandeld meisje gevonden. Commissaris Fernand De Decker en zijn team bijten zich vast in een smerige affaire van ontvoerde kinderen die in kooien worden vastgehouden.

Het kon niet anders of vroeg of laat zou een thrillerauteur zich laten inspireren door de dossiers van de verdwenen kinderen en de affaire Dutroux,…Lees verder

Misdaadauteur Deflo verlaat Mechelen en kiest als thema kinderverwaarlozing

Brussel

Thrillerauteur Luc Deflo kwam vier jaar geleden in Brussel wonen en het kon dus niet lang meer uitblijven dat hij de stad als decor zou gebruiken in zijn verhalen. Zijn nieuwste psychologische thriller 'Weerloos' gaat over een nieuwe politiecel 'Cel 5', die oude dossiers - waarbij kinderen betrokken zijn - van onder het stof haalt. De hoofdpersonages betrekken een kantoor in het commissariaat op de Kolenmarkt en gaan op zoek naar sporen in de Maritiemwijk, Elsene en het Zoniënwoud. «Het werd tijd om Brussel eens op te voeren in een Vlaams boek», vindt Deflo.

Luc Deflo is de man achter speurdersduo Bosmans en Deleu, twee Mechelse 'flikken' die de straten in de provinciestad behoeden van dieven, moordenaars en ander gespuis. «Mijn nieuwe reeks 'Cel 5' gaat over een heel ander en nationaler thema: kinderverwaarlozing en kindermoord. Ik was dus sowieso van plan de actie van een boek naar een grotere stad te verhuizen», zegt Deflo.

dankbaarheid

«Ik heb Br…Lees verder

Speurders Bosmans en Deleu met pensioen

De verhuizing van Mechelen naar Brussel lijkt veel invloed te hebben op schrijver Luc Deflo. Zeven boeken schreef hij over het Mechelse speurdersduo Bosmans en Deleu maar nu kiest Deflo voor een reeks die zich afspeelt in Brussel. Weerloos is het eerste verhaal van de driedelige reeks Cel 5 .

Vier jaar geleden verhuisde Mechelaar Luc Deflo naar Brussel. Al die jaren bleef hij trouw aan de Mechelse speurders Bosman en Deleu maar daar kwam onlangs verandering in. Toen Deflo werd gevraagd om een scenario te schrijven, werd Cel 5 geboren.

,,In Cel 5 behandelen vijf topspeurders onopgeloste dossiers van verdwenen kinderen. Toen mijn uitgever het scenario las, stelde hij voor er een boek van te maken. Omdat Cel 5 een nationale eenheid is, leek het logisch om Brussel als decor te gebruiken.

Tijdens de research voor Weerloos werd Deflo uitgenodigd door de federale politie voor een rondleiding in de lokalen waar misbruikte kinderen worden opgevangen. ,,In Weerloos zit een scène waar een misbruikt meisje wordt verhoord. Omdat dit een delicaat onderwerp is, wou ik er niet over fantaseren. Het was interessant om de kamers te zien waar kinderen worden opgevangen. Naast pluchen zetels en teddyberen staan er camera's en microfoontjes die beelden doorsturen naar een t…Lees verder

Er zijn maar weinig succesvolle thrillerauteurs die de lef hebben het roer om te gooien, en een nieuwe koers te varen met een andere bestemming en bemanning. Deflo schreef tot hiertoe een zevental politieromans met als achtergrondlocatie Mechelen en met op de voorgrond de politiemensen Jos Bosmans en Dirk Deleu, die soms ook persoonlijk betrokken raakten met de misdadigers op wie ze jacht maakten. Meestal ging het om seriemoordenaars, wier psychopatisch gedrag de auteur op vaak overtuigende wijze wist over te brengen, wat het inlevingsvermogen en het spanningsgehalte in romans als Sluipend gif, Lokaas en Copycat ten goede kwam. Wel kan je je vragen beginnen te stellen over het feit dat om de haverklap een seriemoordenaar werd opgevoerd in het anders vrij rustige Mechelen, wat zwaar begon te wegen op de geloofwaardigheid en het realiteitsgehalte van de intriges.

Met Weerloos slaat Deflo een andere richting in, en het boek is wellicht de aanzet tot een…Lees verder
Fernand de Decker moet als chef van een speciaal rechercheteam in Brussel een afschuwelijke pedofiliezaak oplossen. Uiteindelijk blijkt dat vanuit een weeshuis meisjes worden verkocht voor en misbruikt door 'klanten'. Dit kost Marita de Groof het leven, laat Sylvie Vervoort getraumatiseerd achter, terwijl het lot van Maaike Devroe onzeker blijft. Een heel crimineel netwerk wordt door De Deckers team blootgelegd en de betrokkenen gearresteerd of gedood. Een zaak met vergaande politieke en maatschappelijke consequenties, waarbij ook de Nederlandse AIVD een rol speelt. Een boek geschreven als een muziekstuk: in de langzame delen worden veranderingen van mimiek, gestiek of in de houding van de personen meestal vertraagd en gedetailleerd weergegeven: je ziet de menselijke lichaamstaal gewoon voor je. In de frequente, snelle delen van actie, weet de lezer niet hoe snel hij de volgende bladzijde moet omslaan: presto. Actueel en schitterend beschreven, voor ieder die de maatschappij waarin hi…Lees verder

Over Luc Deflo

CC BY 3.0 - Foto van/door Filip Naudts

Luc Deflo (Mechelen, 27 februari 1958 – aldaar, 26 november 2018) was een Vlaams schrijver.

Loopbaan

Luc Deflo debuteerde in 1999 met Naakte zielen, zijn eerste psychologische thriller rond het speurdersduo Deleu en Bosmans. Na zeven thrillers rond Bosmans en Deleu, ging Deflo voor een nieuwe uitdaging. Weerloos (2005) was het begin van een nieuwe reeks met Cel 5 in de hoofdrol, vijf speurders op zoek naar verdwenen kinderen. Behalve boeken heeft Luc Deflo ook toneelstukken, luisterspelen en scenario’s geschreven.

Er waren plannen om zijn debuutroman Naakte zielen te verfilmen, maar uiteindelijk ging dat project niet door.

Privé

Luc Deflo was gehuwd met schrijfster Sormaria Marchan en woonde in Brussel. Naast het schrijverschap was hij organisatieadviseur bij KBC Groep. Hij overleed op 60-jarige leeftijd in het AZ Sint-Maarten in zijn…Lees verder op Wikipedia