Boek
Nederlands

Wormmaan : roman

Mariken Heitman (auteur)
+1
Wormmaan : roman
×
Wormmaan : roman Wormmaan : roman

Wormmaan : roman

Genre:
Een androgyne vrouw worstelt met de acceptatie van hoe ze is en komt erachter dat ze in haar werk als veredelaar gewassen ook niet laat zijn zoals ze zijn.
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
Wormmaan : roman
Auteur
Mariken Heitman 1983-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2021
259 p.
ISBN
9789025470722 (paperback)

Besprekingen

Zelfs een trekker kan spannend zijn

Een zaadveredelaar vertrekt naar de Wadden om zichzelf opnieuw uit te vinden. De tweede roman van Mariken Heitman is gelaagd, rijk van taal en volstrekt origineel.

'Het besturen van een trekker is een daad van soevereiniteit.' Zo luidt de openingszin van Wormmaan, de tweede roman van Mariken Heitman. Aan het woord is het personage Elke, dat ook in Heitmans goed ontvangen debuutroman Wateraap (2019) de hoofdrol had. Toen was ze een biologiestudent. Inmiddels is ze een 'zaadveredelaar', zoals dat heet: iemand die bestaande zaadrassen kruist zodat er nieuwe soorten kunnen ontstaan. Al zeven jaar werkt Elke aan de ultieme pompoen. Maar ze is ook een denker. Ze zoekt overal betekenis en samenhang in. Vanaf de eerste zin is het duidelijk: de hoofdpersoon wil ons met andere ogen naar de wereld laten kijken.

Net als in Wateraap worstelt Elke met haar identiteit. Ze is een vrouw, maar lijkt op een man, of in ieder geval: haar uiterlijk roept verwarring bij anderen op. Een 'grijze kaste van onvrouwen', daar rekent ze zichzelf toe. Als ze in het weekend bij de bakker staat, voelt ze in de drukke zaak de ogen op zich gericht. 'Jongeman, wat mag he…Lees verder

Elke is een vrouw, maar heeft een androgyn uiterlijk. Haar passie is biologie en ze stort zich al jarenlang op haar werk als veredelaar. Samen met haar collega is ze 7 jaar bezig geweest met het creëren van de ideale pompoen, maar helaas is een andere kweker/veredelaar hen voor geweest. Na deze desillusie neemt ze plotsklaps ontslag en gaat naar de Wadden met een specifiek erwtenras, dat tweeslachtig is en zich moeilijk laat leiden, net zoals Elke zelf. Tijdens haar zoektocht naar goedkeuring van zichzelf zoals ze is, beseft ze dat zij invloed heeft op de vorm van gewassen, zoals de maatschappij haar probeert te vormen. Ze gaat terug naar de oorsprong van de mens en probeert uit te zoeken hoe de mens en de geslachten ontstaan zijn. Ze trekt daarbij een parallel met erwten en dwergolifanten. Ze vraagt zich af hoe iemand eigenlijk is, toen je nog puur was, voordat anderen zich met je gingen bemoeien. Complexe roman over een androgyne vrouw die worstelt met haar identiteit en haar vragen…Lees verder

Op zoek naar de oererwt

Mariken Heitman schrijft gepassioneerd, maar haar tweede roman is wat cryptisch en vol.

Wormmaan is de eerste volle maan in maart; zij luidt de lente in. En hoewel het begrip, zag ik bij teruglezing, in Heitmans tweede roman Wormmaan, wel degelijk min of meer wordt uitgelegd, moest ik het opzoeken. Daarmee wordt ook de titel verklaard, al blijft het een woord dat ik eerder met een emmentaler associeer dan met een nieuw begin. Want daar gaat het hier over: een nieuwe start, vrij van de ballast van het verleden en door anderen opgelegde identititeiten, een thema dat ook in Heitmans krachtige debuut De wateraap de boventoon voerde.

Hoofdpersoon in Wormmaan is, net als in De wateraap, biologe Elke. Zocht zij toen, als student, naar de missing link tussen mens en dier; in Wormmaan werkt zij op een eiland in de Waddenzee aan de oererwt, de erwt vóór er millennia terug aan werd gesleuteld door de eerste boeren en door zaadveredelaars als zij. Dat veredelingsproces heeft dieren en gewassen, maar uiteindelijk ook de mens zelf, hulpbehoevend gemaakt. Het is…Lees verder

Over Mariken Heitman

Mariken Heitman (Rheden, 17 maart 1983) is een Nederlandse schrijfster.

Biografie

Heitman groeide op in Gelderland en studeerde biologie aan de Universiteit Utrecht. Daarna was ze werkzaam in de biologische groenteteelt en gaf ze les op een middelbare landbouwschool.

In 2019 verscheen haar romandebuut De wateraap over biologiestudent Elke ("niet man of vrouw maar Elke") die de wateraaphypothese kiest als onderwerp van haar afstudeerproject. Dit deels autobiografische boek werd genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs en de Bronzen Uil.

In 2021 kwam haar roman Wormmaan uit met als thema hoe de natuur – en dus ook de mens – gevormd wordt. Het boek verbindt twee verhaallijnen. De ene verhaallijn gaat over een zaadveredelaar, Elke, net als in De wateraap, die gefascineerd is door erwtenplanten. Daarnaast wordt ze vaak voor man aangezien, wat haar leven mede bepaalt. De andere verhaallijn gaat over Ra, …Lees verder op Wikipedia