Dvd
Engels
Een elfjarig meisje moet zich als de enige stamopvolger van een Maori-volk in Nieuw-Zeeland bewijzen
Onderwerp
Maori's
Titel
Whale rider / written and dir. by Nici Caro ; based on the book by Witi Ihimaera
Regisseur
Niki Caro
Naar het werk van
Witi Ihimaera
Componist
Lisa Gerrard
Taal
Engels
Uitgever
RCV, 2003
1 dvd-video
Oorspr. opname
2002
Speelduur
ca. 99 min.
Aantekening
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
8713045204631
mooov

Besprekingen

Nieuw Zeelandse film van regisseur Niki Karo, gebaseerd op het gelijknamige boek* van Witi Ihimaera. Het verhaal draait om het twaalfjarige Maori-meisje Paikea, die wordt grootgebracht door haar opa en oma. Haar opa is leider van de Maori-stam en teleurgesteld dat Paikea een meisje is en hem dus niet op kan volgen. Er is een dramatische gebeurtenis nodig om hem te laten zien dat zij alle kwaliteiten voor een leider in huis heeft. Dit sympathieke drama over Maori-tradities wordt zowel door resencenten als door het publiek op diverse filmfestivals zeer gewaardeerd en won o.a. de publieksprijs op het Internationaal Film Festival Rotterdam 2003.

Over Niki Caro

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door GabboT

Nikola Jean (Niki) Caro (Wellington, 1967) is een Nieuw-Zeelandse filmregisseur en scenarioschrijfster.

Biografie

Niki Caro werd in 1967 geboren in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington. Ze studeerde in Auckland aan Kadimah College en Diocesan School for Girls. In 1988 behaalde ze een bachelordiploma aan de Universiteit van Auckland. Nadien behaalde ze ook een postgraduaat in de filmrichting van de Swinburne University of Technology in Melbourne.

Aanvankelijk had Caro een interesse in metaalsculpturen, maar uiteindelijk koos ze ervoor om een filmcarrière uit te bouwen. Ze leerde zichzelf heel wat over film door zich te verdiepen in verschillende boeken over het medium. Haar eerste scripts liet ze door haar moeder uittypen op haar werk.

Caro is getrouwd met architect Andrew Lister, met wie ze twee dochters kreeg.

Carrière

Ze maakte haar regi…Lees verder op Wikipedia