Boek
Nederlands

Tragedie van een volk : de Russische Revolutie 1891-1924

Orlando Figes (auteur)

Tragedie van een volk : de Russische Revolutie 1891-1924

Titel
Tragedie van een volk : de Russische Revolutie 1891-1924
Auteur
Orlando Figes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A people's tragedy : the Russian Revolution 1891-1924
Uitgever
Amsterdam: Nieuw Amsterdam, 2006
1116 p., [64] p. pl.
ISBN
90-02-21984-9 90-468-0032-6

Besprekingen

Over de Russische Revolutie zou iedereen meer moeten weten dan wat de school erover leert: ze heeft immers een enorme invloed gehad op de 20e eeuw en nog altijd zijn de gevolgen zichtbaar, denk maar aan de spanningen tussen Rusland en Georgië. Bovendien helpt de geschiedenis van die revolutie je nadenken over politieke en sociale kwesties die onverminderd actueel blijven, zoals socialisme en liberalisme, democratie en dictatuur, vrijheid en gelijkheid.

De val van het Sovjetrijk en de openstelling van allerlei archieven maakten het geschiedkundige onderzoek gemakkelijker, en er werd sindsdien dan ook ontzaglijk veel gepubliceerd over het onderwerp. Weinig daarvan is beschikbaar in het Nederlands, maar gelukkig hebben we nu eindelijk een vertaling van een van de succesrijkste algemene boeken, Tragedie van een volk van de Britse historicus Orlando Figes. Het is gebaseerd op uitgebreide research, maar toegankelijk voor een groot publiek.
Velen denken bij 'Russische Revolutie' a…Lees verder
Monumentale studie over de Russische Revolutie. De Britse historicus Orlando Figes gaat zeer grondig te werk en begint met een uitgebreide schets van het tsarische regime en zijn zwakheden aan het einde van de negentiende eeuw. Hij besluit met de dood van Lenin, de belangrijkste Bolsjewistische leider in 1924. Figes geeft in zijn boek een synthese van de diverse visies op de revolutie, gelardeerd met persoonlijke documenten van ooggetuigen en deelnemers. Hierdoor ontstaat een uitermate boeiend verslag en analyse van de persoonlijke en historische krachten. Figes schetst indringende en genadeloze portretten van de belangrijke personages uit de periode (zoals tsaar Nicolaas II, de eerste president Alexandr Kerenski en de revolutionaire leiders Lenin en Trotski). Het boek combineert op briljante wijze gedegen wetenschappelijk historisch onderzoek met een levendige schrijfstijl. Er is veel oog voor het onbeschrijfelijke leed van het Russische volk door honger, oorlog, terreur en de genade…Lees verder

Over Orlando Figes

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door C.Stadler/Bwag

Orlando Figes /ɔːˈlændəʊ ˈfaɪdʒiːz/ (Londen 20 november 1959) is een meermaals onderscheiden Britse historicus, gespecialiseerd in de Russische geschiedenis vanaf 1700. Hij is professor aan Birkbeck, University of London. In 2017 nam Figes naar eigen zeggen de Duitse nationaliteit aan omdat hij geen “Brexit-Brit” wilde zijn.

Leven

Figes is de zoon van de feministische schrijfster Eva Figes. Hij is de broer van schrijfster en uitgeefster Kate Figes. Figes studeerde geschiedenis te Cambridge en was er van 1987 tot 1999 hoogleraar. Vanaf 1999 is hij professor aan Birkbeck College.

Werk

Figes verwierf internationale bekendheid met een drietal boeken over de Russische geschiedenis: Tragedie van een volk; de Russische Revolutie 1891-1924 (1996), Natasja's Dans; een culturele geschiedenis van Rusland (2002) en Fluisteraars; leven onder Stalin (2007). Figes interpreteert de histori…Lees verder op Wikipedia