Boek
Nederlands

De Midasmoorden

Pieter Aspe (auteur)
De adjunct-commissaris van politie te Brugge wordt geconfronteerd met de moord op een Duitser en een bomaanslag op het standbeeld van Guido Gezelle.
Extra onderwerp
DET, Detective, Thrillers
Titel
De Midasmoorden
Auteur
Pieter Aspe 1953-2021
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2001 | Andere uitgaves
281 p.
ISBN
90-223-1581-9

Besprekingen

Dietrich Fiedle, een Duitser die werkt voor een grote touroperator, wordt vermoord teruggevonden in de straten van Brugge. Van In en Versavel worden met de zaak belast. Onderzoek brengt aan het licht dat het slachtoffer de avond voor hij werd vermoord een afspraak had met een andere touroperator, Georges Vandekerckhove. Wanneer Brugge wordt opgeschrikt door een bomaanslag op het standbeeld van Guido Gezelle, krijgen Van In en Versavel deze nieuwe opdracht voorgeschoteld. Waarom worden zij door onderzoeksrechter Creytens van de moordzaak gehaald? Van In zou Van In niet zijn als hij het hierbij zou laten. Hij blijft, samen met Versavel, zijn eigen onderzoek voeren naar de moord op Fiedle.
Van In ontdekt dat een zekere Adriaan Frenkel het gesprek tussen de touroperators heeft afgeluisterd. Wanneer Frenkel omkomt bij een woningbrand is het voor Van In duidelijk dat dit geen toeval kan zijn. De zaak wordt alsmaar ingewikkelder als Van In tot de vaststelling komt dat onderzoeksrechter …Lees verder
Van de Vlaamse auteur Pieter Aspe verscheen een reeks thrillers met de Brugse commissaris Van In van de dienst Bijzondere Recherche en zijn rechterhand Versavel in de hoofdrol, die ook voor televisie verfilmd zijn. Ook in dit oudere deel mag het duo er weer tegenaan. Van In wordt geconfronteerd met de moord op een Duitser en een aanslag op het beeld van Guido Gezelle. Samen met zijn brigadier en zijn vriendin - de beeldschone parket-magistraat Hannelore Martens- duikt hij in het verleden van de Duitser en ontdekt minder oorbare zaken in verband met kunstroof door de Nazi's. Hij weet een link te leggen tussen al deze affaires en een op handen zijnde fusie van twee touroperators. Volgens het beproefde recept geschreven policier met veel dialogen, humor, sympathieke en overtuigende hoofdpersonen en veel authentieke Brugse sfeer. Van Aspe werd al meer keren genomineerd en bekroond voor zijn misdaadromans. Duidelijke druk.

Over Pieter Aspe

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door PieterDP

Pieter Aspe, pseudoniem van Pierre Anna Gaston Aspeslag, (Brugge, 3 april 1953 – aldaar, 1 mei 2021) was een Vlaams schrijver.

Levensloop

Pieter Aspe studeerde aan het Sint-Leocollege in Brugge. Hij was voltijds auteur sinds 1996. Daarvoor werkte hij onder andere als magazijnier, verkoper, seizoenagent bij de zeevaartpolitie, fotograaf en studiemeester. Hij was ook enkele jaren conciërge en koster van de Heilig-Bloedkapel in Brugge. In 1976 was hij kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen op de dissidente lijst 'Christen democraten' maar hij werd niet verkozen.

Werk

Pieter Aspe schreef misdaadromans met als hoofdpersonen hoofdinspecteur Pieter Van In en substituut (officier van justitie) Hannelore Martens, die in het debuutverhaal Het vierkant van de wraak zijn geliefde wordt. De meeste verhalen spelen zich in Brugge af, alhoewel 13, Ontmaskerd, Op Drift…Lees verder op Wikipedia