Boek
Nederlands

Het café zonder naam

Robert Seethaler (auteur), Liesbeth van Nes (vertaler)
De voormalige dagloner Simon opent een café in een arme buurt in Wenen.
Onderwerp
Cafés, Relaties, Wenen
Titel
Het café zonder naam
Auteur
Robert Seethaler
Vertaler
Liesbeth van Nes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Das Café ohne Namen
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2023
223 p.
ISBN
9789403129136 (paperback)

Besprekingen

Het leven zoals het is: het volkscafé

De nieuwe Seethaler verhaalt over de op- en neergang van een café waar de tijd bleef stilstaan.

In het Duitse taalgebied is Robert Seethaler een bestsellerauteur. In de boekhandels liggen hoge stapels van zijn romans op de meest zichtbare plekken. Ook bij ons kende hij bescheiden succes met De Weense sigarenboer (met Freud in een belangrijke bijrol) en Het laatste deel , over de laatste reis van Gustav Mahler. Zijn succesrecept: het leven volgen van personages die volledig in beslag genomen worden door hun dagelijkse strijd om te overleven, met op de achtergrond historische veranderingen. Dat geldt ook voor Seethalers nieuwste roman: Het café zonder naam .

In het Wenen van de jaren 60, een stad in volle heropbouw, realiseert klusjesman Robert Simon zijn droom als hij in een volksbuurt een verloederd cafeetje aan een marktplaats overneemt. Zijn etablissement trekt wijkbewoners van eenvoudige komaf, werkmensen en een hoop randfiguren. Het zijn weinig kleurrijke personages, eerder doodgewone mensen, elk met zijn besognes. Dat zorgt voor …Lees verder

Een ontroerende literaire roman over een Weens café en het menselijke streven naar verandering. Wenen, 1966. De 31-jarige Robert Simon verdient de kost met wat klusjes op de Karmelitermarkt en is ogenschijnlijk tevreden met zijn bestaan. Maar nu de stad twintig jaar na de oorlog weer tot leven komt en er overal nieuwe mogelijkheden zijn, besluit Robert het roer om te gooien: hij koopt een herberg en opent zijn eigen café. Het stelt niet veel voor, de clientèle bestaat vooral uit mensen uit de buurt, maar ze brengen wel bijzondere verhalen mee. Verhalen van verlangen en verlies en van onverwacht geluk. Terwijl de stad om hen heen ontwaakt, verandert ook Roberts leven voorgoed. In lichte en empathische stijl geschreven. Met name geschikt voor literaire lezers. Het boek bevat een enkele scène met expliciet geweld. Robert Seethaler (Wenen, 1966) is een beroemde Oostenrijkse schrijver en acteur. Hij schreef acht romans. Zijn werk wordt in meer dan dertig landen uitgegeven.

Over Robert Seethaler

Robert Seethaler (Wenen, 7 augustus 1966) is een Oostenrijks schrijver, scenarioschrijver en acteur.

Biografie

Robert Seethaler groeide op in Wenen. Door een aangeboren oogafwijking (min 17 dioptrie) ging hij naar een lagere school voor blinden en slechtzienden.

Nadien doorliep hij de School voor dramaturgie in het Volkstheater Wenen. Na afloop werkte hij mee aan diverse producties voor film en televisie, en in theaters in Wenen, Berlijn, Stuttgart en Hamburg. Seethaler werkte als acteur mee aan ongeveer 25 speelfilms en televisiefilms en -series. Het bekendst werd hij bij het grote publiek van 2003 tot 2016 in de rol van de gerechtsarts Dr. Kneissler in de ZDF-krimiserie Ein starkes Team. Hij schreef het scenario voor Die zweite Frau van regisseur Hans Steinbichler (2008). Zijn eigen roman Der Trafikant werd in 2018 verfilmd door Nikolaus Leytner.

Voor zijn publicaties ontving Seethaler meer d…Lees verder op Wikipedia