Boek
Nederlands

Oogklepdenken : waarom we allemaal idioten zijn

Ruben Mersch (auteur)
+1
Oogklepdenken : waarom we allemaal idioten zijn
×
Oogklepdenken : waarom we allemaal idioten zijn Oogklepdenken : waarom we allemaal idioten zijn

Oogklepdenken : waarom we allemaal idioten zijn

Waarom geloven we wat we geloven, en hoe weten we of dit waar is? Denkfouten zijn volgens Mersch cultureel, soms zelfs genetisch bepaald. Ons brein is er op getraind een snel oordeel te vellen en de reclamewereld, journalistiek en politiek spelen daar handig op in.
Onderwerp
Denken
Extra onderwerp
hersenen, Feeling, Denken (volw.)
Titel
Oogklepdenken : waarom we allemaal idioten zijn
Auteur
Ruben Mersch
Taal
Nederlands
Editie
4
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2012
287 p. : ill.
ISBN
9789085423652 (paperback)

Besprekingen


Cultuurfilosofische kritiek op de rationaliteitsthese wordt vanuit cognitief perspectief aangescherpt door aan te tonen dat het menselijk brein niet ‘rationeel’ functioneert volgens de normatieve denkregels van de logica, maar wel door middel van eenvoudige vuistregels (heuristieken). Daardoor komt het intuïtief tot snelle beslissingen, maar het wordt vaak op een dwaalspoor gebracht. Filosoof en bioloog Ruben Mersch gidst ons met dit boek door het woud van onze denkfouten, waarvan we ons trouwens onmogelijk kunnen ontdoen, omdat ze ingebakken zitten in ons brein.
De evolutie heeft geleid tot een efficiënt brein, dat erop is gebouwd om de complexe werkelijkheid te reduceren en te doen overeenstemmen met onze verwachtingen. Altijd zoeken we naar bevestiging van onze overtuigingen, niet naar de weerlegging ervan (Karl Poppers falsificatiebeginsel). Zo raken we opgesloten in onze eigen waarheid.
Geloven is gemakkelijker dan nadenken. We laten ons graag inpakken door een beteken…Lees verder
Een boek over denkfouten; een bekend terrein, waar al veel over is gepubliceerd. Dit boek voegt daar weinig aan toe. Het onderscheidt zich door vlot (en soms grof) taalgebruik en door zijn actualiteit; zo staat erin beschreven hoe de associatie tussen vaccinatie en autisme de wereld in geholpen is. De verdere voorbeelden en experimenten uit het boek zijn bekend uit andere literatuur over dit onderwerp. De blurb op de voorzijde noemt dit 'een broodnodig boek' en dat is ook wel zo, maar dat gaat eerder over het onderwerp dan over dit individuele boek. Met een verwijzing naar verdere literatuur en websites, eindnoten en een register.

Over Ruben Mersch

CC BY 3.0 - Foto van/door De Balie

Ruben Mersch (1976) is een Vlaamse filosoof, bioloog en schrijver van non-fictie.

Biografie

Mersch studeerde filosofie en biologie aan de Universiteit Gent. Door een speling van het lot belandde hij na zijn studies in de farma-industrie. Daarna besloot hij schrijver te worden en werd hij columnist voor De Standaard. Van zijn eerste boek, Oogklepdenken (2012), zijn meer dan 15.000 exemplaren verkocht. Voor dit boek kreeg hij de 'Zesde Vijs': een prijs die door de organisatie SKEPP wordt toegekend aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt in het verspreiden van objectieve kennis inzake pseudowetenschap en het paranormale.

In 2016 verscheen zijn tweede boek Waarom iedereen altijd gelijk heeft.

Mersch woont en werkt in Gent.

Bibliografie