Boek
Nederlands

Taal van de waarheid : essays 2003-2020

Salman Rushdie (auteur), Bart Gravendaal (vertaler)
+1
Taal van de waarheid : essays 2003-2020
×
Taal van de waarheid : essays 2003-2020 Taal van de waarheid : essays 2003-2020

Taal van de waarheid : essays 2003-2020

Genre:
Verzameling essays uit de periode 2003-2020 van de in India geboren Brits-Amerikaanse auteur (1947) over wat verschillende schrijvers voor hem hebben betekend.
Titel
Taal van de waarheid : essays 2003-2020
Auteur
Salman Rushdie
Vertaler
Bart Gravendaal
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Languages of truth
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2022
359 p.
ISBN
9789025459925 (paperback)

Besprekingen

SALMAN RUSHDIE Taal van de waarheid

Essays 2003-2020

***1/2

Na de aanslag op zijn leven lees je de essays van Salman Rushdie in de bundel ‘Taal van de waarheid’ toch anders. Veel teksten heeft hij geschreven als voorzitter van de Amerikaanse afdeling van PEN, een organisatie die zich inzet voor de vrijheid van schrijvers en waar Rushdie veel aan had na de fatwa. De relevantie van deze teksten is na de recente aanslag des te groter. ‘Grote kunst wordt nooit gemaakt in het veilige midden, maar altijd op het randje,’ schrijft hij. ‘Originaliteit is gevaarlijk, stelt vragen, haalt veronderstellingen onderuit, zet ethische normen op losse schroeven, heeft geen respect voor heilige koeien.’ Hij trekt fel van leer tegen onder meer het verminkte politieke discours in tijden van fake news, waarvan ‘zijn’ drie landen doordesemd zijn geraakt: zijn geboorteland India, bekrompen onder premier Modi; het Groot-Brittannië waar hij studeerde en schrijver werd, da…Lees verder

Inzichtelijke en inspirerende essays, kritieken en toespraken van de in India geboren Brits-Amerikaanse auteur Salman Rushdie (1947) over de periode 2003-2020. Rushdie onderzoekt wat schrijvers als Shakespeare, Cervantes, Samuel Beckett, Eudora Welty en Toni Morrison voor hem hebben betekend, zowel op de pagina als – soms – in levenden lijve. Uit een breed scala aan onderwerpen ontstaat een liefdesbrief aan de literatuur zelf. Met diepgang geschreven. Uitsluitend geschikt voor een geoefende lezersgroep. Salman Rushdie (Mumbai, 1947) is een wereldberoemde Brits-Indiaase schrijver, scenarioschrijver en jeugdauteur. Hij schreef meer dan dertig boeken. Zijn werk werd in meer dan veertig landen uitgegeven en hij won vele literaire prijzen, waaronder de prestigieuze de Booker Prize, de Hans Christian Andersen Literature Award en de The British Book Awards.

Over Salman Rushdie

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Ahmed Salman Rushdie (Bombay, 19 juni 1947) is een Brits-Amerikaanse essayist en schrijver van Indiase afkomst. Hij schrijft voornamelijk fictie en is een voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. In zijn vertelstijl vermengt hij mythe en fantasie met het werkelijke leven. Hij wordt dan ook wel gerekend tot het magisch realisme. Een bron van inspiratie voor Rushdie is het werk van Günter Grass.

Het toneel van zijn werk is veelal het Indiase subcontinent. Hij werd beroemd door zijn romans Midnight's Children (Middernachtskinderen) en The Satanic Verses (De duivelsverzen). Op 14 januari 1989 sprak de Iraanse geestelijk moslimleider Khomeini vanwege De duivelsverzen op Radio Teheran een fatwa uit waardoor islamieten wereldwijd de opdracht kregen hem te doden. Dit leidde internationaal tot grote ophef. Het was de eerste keer dat zo'n fatwa werd uitgesproken over een westerse publieke figuur.

Levenslo…Lees verder op Wikipedia