Boek
Nederlands

Dik oké!

Sofie De Moor (auteur), Sanne Thijs (illustrator)
+1
Dik oké!
×
Dik oké! Dik oké!
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Kaat zit sinds kort op basketbal. Ze is erg stevig en daarmee wordt ze gepest door Wout, de populairste en snelste jongen van het team. Gelukkig durft Kaat er thuis over te praten. Met veel kleurentekeningen. Vanaf ca. 7 jaar.
Titel
Dik oké!
Auteur
Sofie De Moor
Illustrator
Sanne Thijs
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2020
25 p. : ill.
ISBN
9789462914537 (hardback)

Besprekingen

Kaat zit sinds kort op basketbal. Zij is dik en daarom wordt ze door Wout, de populairste jongen van het team, gepest. Hij denkt dat ze door haar niet meer kunnen winnen. Daarom zegt hij telkens lelijke woorden. De volgende les doet Kaat een verband om haar pols zodat ze niet mee hoeft te doen. De trainer wil haar graag helpen maar heeft niet in de gaten dat ze gepest wordt. Hij geeft haar de opdracht om over alle spelers op te schrijven wat ze goed kunnen. Thuis vertelt Kaat dat ze gepest wordt en papa belooft met de trainer te gaan praten. Een kort, doorlopend verhaal over pesten en woorden die kunnen kwetsen. De boodschap is daarbij dat iedereen talenten heeft, dat dik zijn oké is maar pesten niet. Eenvoudige uitgave in korte zinnen die telkens op een nieuwe regel beginnen, sommige regels zijn in vette rode letter gedrukt. Het geheel is voorzien van veel kleurrijke illustraties. Af en toe Vlaams taalgebruik., o.a. basket in plaats van basketbal. Vanaf ca. 7 jaar.

Dik oké!

Kaat wordt uitgelachen op school omdat ze niet goed meekan als ze met de klas een basketwedstrijd moeten spelen. Wout is de ergste: 'Dikke koe, ben je nu al moe?’ Dat en nog meer van dat fraais krijgt ze naar haar hoofd geslingerd. Kaat krijgt er een pesthumeur van en is thuis onhandelbaar. De meester lijkt weinig oog te hebben voor de problemen van het meisje. Maar als ze met de klas een basketbalwedstrijd spelen voor ouders en familie, moet Wout op de bank zitten en mag Kaat meespelen. Het komt allemaal goed met Kaat en de pester ziet zelf zijn verkeerde gedrag in.Een sterk zwart-wit verhaal met veel brutaal en stereotiep woordgebruik. De vetgedrukte lelijke woorden en illustraties die accentueren hoe 'lelijk' Kaat is, geven je bij het lezen van dit verhaal een ongemakkelijk gevoel. Het is nooit simpel wat pesten met een kind doet, en daar wringt het schoentje in dit verhaal. De pesters komen min of meer weg met hun onbetamelijk gedrag en zien in dat ze helemaa…Lees verder

Over Sofie De Moor

Sofie De Moor (Lokeren, 10 mei 1984) is een Vlaamse schrijfster, ze schrijft zowel boeken voor kinderen als voor volwassenen.

Ze bracht verschillende kinderboeken uit bij uitgeverij "De Eenhoorn". In 2022 kwam bij uitgeverij "Horizon" haar eerste boek voor volwassenen uit: 'Geen kinderen, wel drie kippen'.

Daarnaast is ze ook hoofdredacteur van Klap, een maandelijks actualiteitenmagazine voor de tweede graad van het lager onderwijs. Verder schrijft ze cursiefjes voor Spierziekten Vlaanderen en werkte mee aan educatieve uitgaven.

Bibliografie

  • Konijnen goochel je niet terug (2018, ISBN 9789462912991)
  • Helemaal Overstuur (2019, ISBN 9789462913783)
  • Dik oké ! (2020, ISBN 9789462914537)
  • Geen kinderen, wel drie kippen (2022, ISBN 9789464101638)

Externe links