Boek Nederlands

Doder dan dood

Stan Lauryssens (auteur)
+1
Doder dan dood
×
Doder dan dood Doder dan dood

Doder dan dood

Stan Lauryssens (auteur)
Genre:
In de reeks:
Een bende gangsters treft voorbereidingen voor een overval op de Antwerpse Nationale Bank. Omdat de politie slechts over vage informatie beschikt, is de bankier niet overtuigd van de ernst van de zaak.
Extra onderwerp
Thrillers th
Titel
Doder dan dood
Auteur
Stan Lauryssens
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2005
264 p.
ISBN
90-223-1880-X

Besprekingen

Na de spannende trilogie Zwarte sneeuw (goed voor de Hercule Poirot-prijs 2002), Dode lijken en Rode rozen, leefden we heel even in de overtuiging dat Lauryssens uit een ander spannend vaatje zou tappen, maar blijkbaar kiest de auteur eieren voor zijn geld, wat betekent dat hij het bonte gezelschap van de commissaris, Sofie Simoens met cowboylaarsjes en andere attributen, Peerters, Tony Bambino en de andere speurders van de Antwerpse moordbrigade andermaal spannende maar tegelijk ook hilarische avonturen laat beleven.

Bruxman, een zware jongen, komt na twintig jaar hechtenis vrij maar kan het 'fixen' niet laten. Deze keer plant hij een gewaagde overval op de Antwerpse Nationale bank, 'het sprookjeskasteel', en plant de kraak op oudejaarsnacht, een tijdstip waarop feestelijke vuurpijlen de winterse hemel op laten lichten, de meeste Antwerpenaren zat of onderweg zijn, en zelfs de politiediensten maar op halve kracht draaien. Een scherpschutter zorgt bovendien…Lees verder
Een ex-bajesklant verzamelt enkele vrienden van even twijfelachtig allooi rond zich om de Antwerpse Nationale Bank te overvallen. De politie heeft slechts vage informatie zodat de bankier hen niet gelooft. De intrige sleept zich naar de ultieme vraag: wordt de bank overvallen of niet? De Antwerpse auteur Lauryssens is al aan zijn vijfde thriller in drie jaar en houdt zijn verhalen strikt binnen zijn stad waarin hij het bonte samenraapsel van politieagenten (m/v) flierefluitend de misdaad tegemoet ziet gaan. Dit is het eerste deel van een serie rond de Antwerpse moordbrigade. Ook nu weer is de verhaallijn zwak en voorspelbaar en moet het boek het hebben van de flauwe, soms racistische en meestal seksistische moppen die de agenten spuien. In deze woordenbrij van dialogen verstopt zich toch een auteur die meeslepend kan schrijven. Die-hard fans zullen verheugd zijn met dit nieuwe boek, maar veel nieuwe lezers zal hij er waarschijnlijk wel niet mee winnen. Normale druk.

Over Stan Lauryssens

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Stan Lauryssens (Antwerpen, 14 oktober 1946) is een Vlaams meestervervalser en auteur.

In het begin van de jaren zeventig werkte Stan Lauryssens als stadsredacteur bij De Nieuwe Gazet/Het Laatste Nieuws. Daarna reisde hij als freelance-journalist de wereld rond en interviewde vele bekende personen: o.a. de schrijvers Harold Robbins, Konsalik, Jack Higgins en Catherine Cookson. Hij ontmoette wereldreiziger Thor Heyerdahl die een Oscar won voor zijn documentaire film over Kon-Tiki, beeldende kunstenaars als Christo, Andy Warhol, Karel Appel en Salvador Dalí. In Duitsland voerde hij lange gesprekken met de overlevenden uit de Berlijnse bunker van Adolf Hitler: SS-lijfwacht Otto Günsche die het lichaam van de Führer verbrandde in een bomkrater, Leni Riefenstahl die de lievelingscineaste was van Hitler en van het Derde Rijk, Karl Dönitz die gedurende 22 dagen Hitler opvolgde als Führer van Duitsland.

In het midden van de jaren zeventig publiceerde Stan Laurys…Lees verder op Wikipedia