Boek
Nederlands

Het dagboek van Nurdius Maximus in Pompeï

Tim Collins (auteur), Andrew Pinder (illustrator), Reggie Naus (vertaler)
Nurdius (12, ik-figuur) vertelt in zijn dagboek hoe hij met zijn vader naar Pompei͏̈ reist. Eenmaal aangekomen ontdekken ze een stinkende, rokende berg die voor veel ophef zorgt. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Romeinse Rijk
Titel
Het dagboek van Nurdius Maximus in Pompeï
Auteur
Tim Collins
Illustrator
Andrew Pinder
Vertaler
Reggie Naus
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Diary of Dorkius Maximus in Pompeï
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2014
192 p. : ill.
ISBN
9789021672960 (hardback)

Besprekingen

Het is 40 jaar voor Christus. De Romeinse Nurdius (13) vertrekt met zijn ouders naar Pompeï. Zijn vader moet er belasting innen. Het stinkt in Pompeï naar vissaus, de mensen zijn er dom en van belasting betalen willen ze niets weten. Spannend wordt het voor Nurdius als hij met Decima het geheim van de verdwenen leraar Numerius ontrafelt. Er dreigt een groot gevaar voor Pompeï, maar zie dat die bijgelovige mensen maar eens duidelijk te maken… Dit in dagboekvorm vertelde verhaal heeft veel weg van de bekende dagboekserie 'Het leven van een loser': het speelse lettertype op een zeer ruime bladspiegel en de vele zwart-witillustraties met tekstballonnetjes. Het verhaal is oppervlakkig en voorzien van veel (flauwe) grappen, maar zal een breed publiek aanspreken. Mooi meegenomen is de kennis van de klassieke oudheid die kinderen spelenderwijs opdoen. Achterin staat een Romeinse woorden- en cijferlijst en ook wordt over de veel beroemdere uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus verteld…Lees verder

Het dagboek van Nurdius Maximus in Pompeï

Het derde avontuur van Nurdius Maximus speelt zich af in Pompeï. Een stad waarvan de restanten bij velen tot de verbeelding spreken.
Nurdius is er nog steeds van overtuigd dat hij ooit een grootse Romeinse held zal worden. Toch is hij op dit ogenblik gewoonweg blij dat hij zelf kan navertellen wat hij de voorbije zomer heeft meegemaakt.
Voor het werk van zijn vader zijn ze de voorbije zomer naar Pompeï getrokken. Een onooglijke stad, zeker in vergelijking met Rome waar Nurdius woont. Zijn vader moet het bestuur van Pompeï ervan overtuigen meer belastingen te betalen aan Rome. Vanaf het ogenblik dat zij daarmee instemmen, kan Nurdius weer naar huis. Bij aankomst blijkt al snel dat het gemiddelde IQ in Pompeï beduidend lager ligt dan in Rome. Uit pure verveling begint Nurdius op zijn eentje aan een speurtocht. Zo komt hij iets héél geheims te weten: de stad zal verwoest worden! Maar wat hadden jullie gedacht ... ? Uiteraard wil niemand hem geloven.
Een hilarisch verhaa…Lees verder

Over Tim Collins

Tim Collins is een Brits schrijver.

Collins werd geboren in Manchester. Hij schrijft boeken voor volwassenen en kinderboeken. In Nederland is hij bekend van de humoristische serie Het dagboek van Nurdius Maximus (Dorkius Maximus in het Engels) over een Romeinse jongen die leeft in de tijd van Julius Caesar. Collins werkte voor deze serie, en een aantal andere boeken, samen met de Britse tekenaar Andrew Pinder.

Collins' boeken zijn in meer dan 40 talen vertaald, o.a. in het Nederlands, Duits en Frans.

Bibliografie

In Nederland uitgegeven boeken:

  • Avonturen van een superloser
  • Dagboek van een vlogger

Nurdius Maximus

De eerste drie titels zijn eerst in het Engels uitgegeven en vervolgens vertaald naar het Nederlands. Vanaf de vierde titel zijn de boeken speciaal geschreven door Tim Collins voor de Nederlandse Uitgev…Lees verder op Wikipedia

Suggesties