Boek
Nederlands

Een revolverschot

Virginie Loveling (auteur), Annelies Verbeke (bewerker)
Als de minnaar van een notarisdochter in een klein Vlaams dorp ook haar zuster het hof blijkt te maken, volgen dramatische ontwikkelingen.
Titel
Een revolverschot / gemoderniseerd en van een nawoord voorzien door Annelies Verbeke
Auteur
Virginie Loveling
Bewerker
Annelies Verbeke
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: De Geus, © 2021
190 p.
ISBN
9789044545593 (paperback)

Besprekingen

Wat nu, Virginie Loveling?

Fixdit, het auteurscollectief dat ijvert voor meer werk van vrouwelijke auteurs in de literaire canon, verzorgde een heruitgave van Virginie Lovelings Een revolverschot. Heleen Debeuckelaere las dit boek uit 1911 met ogen van nu.

Met veel verwachtingen begon ik aan Een revolverschot (1911). ­Virginie, een van de zusjes Loveling, was in mijn hoofd een soort protofeministe met een gouden pen. Haar naam is niet weg te denken uit het straatbeeld van mijn geboortestad Gent. 'Dit moet je wel goed vinden': die gedachte bleef door mijn hoofd spoken terwijl ik mij tergend langzaam door de eerste helft van het boek worstelde.

Ik vond het niet goed. Ook al werd het eind negentiende-eeuwse taalgebruik van Loveling door auteur Annelies Verbeke gemoderniseerd voor de hedendaagse lezers, hele passages bleven voor mij onleesbaar. Té lange zinnen, té beschrijvend, te veel nietszeggende details en te weinig relevante informatie. Urenlang blijf je steken op een of andere soiree, een of ander bezoek van het hoofdpersonage aan een vriend of vriendin. Scènes blijven maar aanslepen, om dan in één korte alinea een dramatische conclusie te krijgen.

Een pagina later zit je weer in…Lees verder

Gemoderniseerde uitgave van het werk van Virginie Loveling (1836-1923). Het origineel dateert uit 1905 en werd in 1911 uitgeven. Het werd beschouwd als beste werk uit haar gehele oeuvre. De schrijfster stond bekend als progressief en in haar werk komt vaak de katholieke dominantie in het onderwijs aan bod. Het verhaal vertelt over het leven van twee zussen die verliefd worden op dezelfde man en hoe een van de twee steeds aan het kortste eind trekt. Duidelijk wordt de impact op de gemoedstoestand van een mens. Woorden van die tijd zijn vervangen of worden toegelicht met een voetnoot. Prachtige klassieker die leesbaar is gemaakt, maar toch niet afdoet aan het oorspronkelijke verhaal. Met een nawoord van Annelies Verbeke. Achterin een verantwoording over de aanpassingen.

Fataal verliefd op de charmante buurman

Schrijverscollectief Fixdit wil meer romans van vrouwen in de literaire canon, vandaar hun pleidooi voor heruitgave van Een revolverschot van Virginie Loveling.

De Vlaamse schrijver Virginie Loveling (1836-1923) was uitgesproken antiklerikaal. Nog tijdens haar leven kocht ze een grafconcessie op de Westerbegraafplaats, de eerste - zeer omstreden - niet-katholieke begraafplaats in Gent. Samen met haar zus Rosalie, die stierf in 1875, schreef Loveling aanvankelijk sentimentele gedichten, na Rosalie's dood stapte ze over op romans, met een naturalistische (noodlottige) ondertoon. Dat de zussen schreven, lag in lijn met hun intellectuele vorming: hun Duitse vader Herman Loveling gaf hen Duitse lessen, hun moeder Marie Comparé zorgde voor de culturele bagage.

Lovelings maar liefst negentiende roman, Een revolverschot (1911), was bij verschijning niet onomstreden. Liberale recensenten prezen de roman de hemel in, terwijl een conservatieve criticus fulmineerde: 'het woord 'maîtresse' maakt de roman ongeschikt om voor te lezen in huiselijke kring'.

Dat deze roman in 1911 zulke controverse uitlokte, betekent niet automati…Lees verder

Over Virginie Loveling

Marie Virginie Loveling (Nevele, 17 mei 1836 – Gent, 1 december 1923) was een Vlaams dichteres en schrijfster. Zij heeft enkele malen het pseudoniem W.G.E. Walter gebruikt.

Biografie

Virginie Loveling is geboren en getogen in het Oost-Vlaamse Nevele. Haar ouders waren Marie Comparé en de uit Papenburg (Nedersaksen) afkomstige Herman Anton Loveling, die zelfmoord pleegde in 1846, toen Virginie tien jaar oud was. Door haar vader had ze de Duitse nationaliteit, die ze in 1879, na de dood van haar moeder, verruilde voor de Belgische.

Ze debuteerde, samen met haar twee jaar oudere zuster Rosalie, met realistische, observerende gedichten, die een sentimentele ondertoon hadden. Na Rosalies vroegtijdige overlijden in 1875 schreef ze in hoofdzaak novellen en romans in een vrij sobere en realistische stijl.

De scherpe politieke tegenstellingen van haar tijd inspireerden haar tot twee antikatholieke werken (In onze Vlaamsc…Lees verder op Wikipedia