De Bib gaat open onder voorwaarden

Na meer dan 10 weken sluiting mogen we voorzichtig de deuren heropenen voor bezoek. Wij hebben jullie gemist, jullie hebben onze boeken gemist, kindjes hebben hun strips en voorleesmomenten gemist,.... Kortom, het zal nogal een emotioneel weerzien zijn. Toch zullen we nog even moeten opletten, want bij de heropening horen toch enkele essentiële regels om iedereen te beschermen. Een boek doorbladeren of Rikki knuffelen in de leeshoek zal er helaas nog niet in zitten.

bib open na corona

Hoe pakken we het concreet aan?

Door weer open te gaan bieden we jullie de kans terug boeken uit te lenen zonder dat via de computer te hoeven doen en met wat menselijk contact. Het allerbelangrijkste blijft echter nog steeds de veiligheid. We willen vooral vermijden dat er te veel volk op een plek verzamelt. Om dit te verwezenlijken, rekenen we op jullie medewerking.

Aangepaste openingsuren voor bezoek (update 15/08/2020)

De eerste 3 heropeningsweken waren een succes. Alles verliep vlot en veilig, dus gaan we vanaf nu weer onze gewone openingsuren hanteren. Zo is het voor iedereen minder verwarrend.

 • Maandag: 10u tot 19u
 • Dinsdag: 10u tot 19u
 • Woensdag: 10u tot 19u
 • Donderdag: 10u tot 20u
 • Vrijdag: 10u tot 12u
 • Zaterdag: 10u tot 13u
 • Zondag: niet open

Elke week herevalueren we de situatie dus kunnen deze openingsuren nog steeds veranderen (zieke medewerker, nieuwe richtlijnen overheid). Blijf deze pagina in de gaten houden!

Aangepaste richtlijnen voor een vlot bezoek

 • Luister naar de medewerkers! Hoe beter iedereen zich aan de regels houdt, hoe vlotter het verloopt.
 • Hou voldoende afstand van elkaar. Regels omtrent mondmaskers (verplicht!) en ontsmetten van handen bij het binnenkomen, blijven van kracht!
 • Maximaal 15 bezoekers tegelijk, die elke maximaal 30 minuten aanwezig mogen zijn.
  • Maak daarom al een lijstje klaar via onze online catalogus.
  • Kom bij voorkeur alleen; neem gerust lidkaarten mee voor familie, buren of vrienden.
  • Kom je met de kindjes? Laat ze dan niet alleen rondlopen!
  • Studeren, (krant)lezen of gezelschapsspelen testen kunnen momenteel niet.
 • Is het druk? Volg dan de pijlen op de grond - de hele bib is zo eenrichtingsverkeer indien nodig.
 • Neem zo weinig mogelijk boeken vast als je ze niet wil ontlenen. Heb je dat toch gedaan? Neem ze mee tot aan de balie en plaats ze daar in onze quarantaine-kast
 • De zelfuitleen-balie zal niet bruikbaar zijn om kruisbesmetting te vermijden. Een medewerker helpt je bij het uitlenen en zet de boeken manueel op jouw kaart.
 • Boeken inleveren gebeurt steeds via de inleverbus of inleverkast. Neem hier geen boeken uit om uit te lenen! Zo behouden medewerkers zicht over de boeken in quarantaine.
 • Draag bij voorkeur een mondmasker. Vanaf 16/6 zal dit ook verplicht worden.

Het is natuurlijk allemaal nieuw voor iedereen, dus kan het zijn dat we gaandeweg enkele regels aanpassen of versoepelen naarmate we de nieuwe werking testen. Houd daarom zeker onze website en sociale media in de gaten voor de meest up-to-date info. Twijfel je of zijn wij iets vergeten te vermelden? Neem dan contact met ons op, we bijten niet!

Veelgestelde vragen

Kan ik reservaties plaatsen en ophalen?

Ja, geen enkel probleem.

Kan ik gebruik maken van de bezoekerspc's?

update 8/7/2020: Ja, al zijn er voorlopig slechts twee pc's bruikbaar om voldoende afstand tussen mensen te garanderen. Geef ons eens seintje na afloop van je sessie en dan ontsmetten wij de pc en toebehoren.

Kan ik een afspraak maken voor stamboomonderzoek?

Stamboomonderzoek kan nog steeds aangevraagd worden bij collega Jonas, maar op afspraak langskomen in de bib gaat nog niet.

Kan ik nog gebruik maken van de afhaaldienst?

De afhaaldienst loopt nog tot maandagavond 12/6 t.e.m 17u. Daarna sluiten we het formulier definitief af. Reden is dat we nog maar weinig aanvragen krijgen nu we weer open zijn. Op deze pagina vind je alle info

Gaan de voorleesfeestjes/Minecraft workshops/... dan weer door?

Update:10/8. Deze gaan weer door, maar onder specifieke voorwaarden per evenement. Controleer de evenementenpagina op UitinVlaanderen of op onze facebook voor alle richtlijnen.

Gaat de leesclub nog door? Want ik heb nog boeken van de leesclub!

Neen, voorlopig nog niet gezien de doelgroep. Van zodra er verandering komt, worden jullie op de hoogte gebracht via mail.

Kan ik zomaar door de strips, dvd's en prentenboeken scharrelen?'

Ja, al rekenen we op je verantwoordelijkheidszin. Indien je kan, gebruik dan liefst handschoenen.

Kan ik de krant komen lezen in de bib?

Neen, helaas niet. 'Blijven plakken' is voorlopig verboden.

En een koffietje drinken?

Dat mag ook even niet meer :(

Kan ik kopietjes komen nemen?

Dat kan, maar voorlopig mag niemand zelf aan ons kopieertoestel komen om kruisbesmetting te vermijden. Vraag daarom hulp aan een medewerker.

Kan ik documenten afdrukken?

Als het om enkele pagina's gaat, kan dat. Voorzie het document op USB-stick en we zullen deze voor jou afdrukken. Tarieven blijven dezelfde als vroeger. Moet je een boek/handleiding/thesis afdrukken? Voor grote documenten verwijzen we je graag door naar lokale drukker KLIT

Kan ik mijn lidmaatschap komen verlengen/betalen?

Ja dat kan zeker, liefst contactloos. Verlengen van een lidmaatschap gebeurt manueel door onze medewerkers, dus vraag het eerst aan de balie.

Zijn uitleentermijnen/boetes dan terug van kracht?

Ja, al lopen alle uitleentermijnen door onze voorgaande COVID19 maatregelen nog tot 30/6 (zie hier).

Ik zoek een antwoord op X, maar ik zie het nergens vermeld op jullie website...

Blijft jouw vraag onbeantwoord? Neem dan contact met ons op via het formulier of door ons te bellen. We helpen je voort en vullen dan meteen deze FAQ aan.