De Bib schakelt weer over op afhaaldienst...

Gezien de nieuwe maatregelen van de Vlaamse overheid, heeft het lokaal bestuur beslist om meteen het voortouw te nemen en de bib te sluiten. Onze werking stopt uiteraard niet. Net als bij de eerste golf schakelen we over naar een afhaaldienst. Wat betekent dit? Alle details volgen in dit artikel (dat we ook up to date zullen houden mocht er iets veranderen).

zakje ter illustratie van de afhaaldienst

Online bestellen, later afhalen

Wat je wil ontlenen, zal je moeten opzoeken via onze online catalogus, te vinden op onze hoofdpagina. Eens je keuzes gemaakt zijn, verloopt alles verder via ons online formulier. Deze vind je helemaalonderaan deze pagina (in die paarse kader)

De bedoeling is om jullie aanvragen te verwerken zoals een afhaalrestaurant dat zou doen. Jullie bezorgen ons jullie gegevens, boekenkeuze en een passend afhaalmoment. Wij maken dan het pakketje klaar, dat jullie dan op het afgesproken tijdstip kant-en-klaar kunnen ophalen in de inkomhal van het gemeentehuis.

Aangepaste openingsuren voor afhaal (update 17/11/2020)

 • Maandag, dinsdag, woensdag: 10u tot 17u
 • Donderdag: 12u tot 20u
 • Vrijdag: 10u tot 12u
 • Zaterdag: 10u tot 13u
 • Zondag: niet open

Elke week herevalueren we de situatie dus kunnen deze openingsuren nog steeds veranderen (zieke medewerker, nieuwe richtlijnen overheid). Blijf deze pagina in de gaten houden!

De voorwaarden (update 17/11/2020)

Bijzondere omstandigheden, vragen wat aangepaste voorwaarden:

 • De afhaaldienst start op donderdag 29/10/2020 en heeft voorlopig geen einddatum.
 • Uitleentermijn: 28 dagen.
 • Aantal: 5 exemplaren, ongeacht de collectie.
 • Ophaal: We vragen om, indien mogelijk, met één persoon jullie pakketten op te halen en veilige afstand van elkaar te behouden. Neem een herbruikbare tas mee voor je boeken indien mogelijk.
 • Lidmaatschap: je lidmaatschap moet natuurlijk geldig zijn. Online verlengen kan door een mailtje te sturen of te bellen. De kost van hernieuwde lidmaatschap blijft op de kaart staan om later te regelen als de bib weer open is.
 • Inleveren kan ten allen tijde via onze inleverbus.
 • Het blijft jullie verantwoordelijkheid om de uitleentermijn van werken in de gaten te houden. Niet zeker van je inleverdatum? Bel of stuur ons gerust.

Beknopte FAQ

Mag ik ook voor mijn buren/schoonfamilie/... boeken afhalen?

Dat mag, maar deze materialen staan dan op uw lidkaart, tenzij de personen waarvoor je afhaalt eveneens een bestelling hebben geplaatst op hun eigen lidkaart.

Kan ik meerdere pakketten tegelijkertijd ophalen?

Jazeker, en dat mag je aangeven in het invulformulier.

Jullie hebben X van Y niet!

We hebben niet àlle boeken, DVD's, strips, ... en van wat we hebben, bezitten we slechts beperkte aantallen. Een aankoopsuggestie kan je nog steeds indienen. Wij krijgen in deze tijden echter amper leveringen binnen, dus zal het gevraagde materiaal wellicht pas beschikbaar zijn na alle ellende.

Ook vragen we om - net als in de supermarkt - niet te hamsteren. Dien dus geen 20 aanvragen in met alle kampioenenstrips of Gruffalo prentenboeken. Wees solidair met elkaar!

Binnen welke tijdspanne kan ik mijn pakket komen ophalen?

Je kan van 10u tot 17u terecht in onze bib om je pakket op te halen. Op donderdag zijn ze we wat later open, dan kan het tot 20u. Enkel op vrijdag loopt de dienst van 10u tot 12u en op zaterdag van 10u tot 13u.

Ik geraak niet in de bib, maar wil wel boeken lenen. Kan dat?

We hebben een speciale optie in ons formulier voor minder mobiele mensen of risicogroepen. Vink deze aan en we nemen contact met jou op voor een oplossing .

Mijn lidmaatschap is vervallen, kan ik dan bestellen?

Dat kan. We verlengen dan automatisch je lidmaatschap. Het lidmaatschap betalen kan aan onze betaalautomaat wanneer we terug open zijn.

Help! Ik kan niet werken met het formulier of het formulier werkt niet!

Werkt of lukt er iets niet? Contacteer ons dan via het contactformulier of bel ons op het nummer 02 451 45 90!

Kan ik reservaties plaatsen en ophalen?

Reservaties kunnen geplaatst worden maar het formulier moet nog steeds ingediend worden om een veilig afhaalmoment te bepalen. Zet bij de exemplaren die je wenst jouw gereserveerde titel en we liggen dit klaar. Let op, reserveren kost 0,80 euro per exemplaar en moet niet als je enkel een afhaalpakket nodig hebt.

Kan ik gebruik maken van de bezoekerspc's?

Neen, dat kan voorlopig niet meer. Heb je echt nood aan een computer? Neem dan contact met ons op en we zoeken samen een oplossing.

Kan ik een afspraak maken voor stamboomonderzoek?

Stamboomonderzoek kan nog steeds aangevraagd worden bij collega Jonas, maar op afspraak langskomen in de bib gaat nog niet. Let op: onze collega zal afwezig zijn van 16/11/2020 tot 14/12/2020.

Gaan de voorleesfeestjes/Minecraft workshops/... nog door?

Neen, helaas mogen we deze niet meer organiseren. Gaming events zoals Minecraft en Gaming Zaterdag gaan nog online door. Vergezel onze Discord voor alle info!

Kan ik de krant komen lezen in de bib?

Neen, helaas niet. 'Blijven plakken' is weer verboden.

En een koffietje drinken?

Dat mag ook even niet meer :(

Kan ik documenten afdrukken?

Als het om enkele pagina's gaat, kan dat. Bezorg ons het document via mail naar bibliotheek@ternat.be met als onderwerp AFDRUK en we nemen contact op met jouw om de ophaal en betaling af te spreken. Tarieven blijven dezelfde als vroeger. Moet je een boek/handleiding/thesis afdrukken? Voor grote documenten verwijzen we je graag door naar lokale drukker KLIT

Kan ik mijn lidmaatschap komen verlengen/betalen?

komen verlengen niet, maar wij verlengen het automatisch indien je een aanvraag zou indienen. Betalen kan dan later wanneer de bib weer opengaat.

Ik zoek een antwoord op X, maar ik zie het nergens vermeld op jullie website...

Blijft jouw vraag onbeantwoord? Neem dan contact met ons op via het formulier of door ons te bellen. We helpen je voort en vullen dan meteen deze FAQ aan.

Liever ons formulier in een aparte pagina openen? Klik dan op deze link!