De bib is weer open voor bezoek vanaf 1 maart!*

Halleluja! Na alle maatregelen tegen corona en onze sluiting voor het nieuw bibsysteem, is het eindelijk tijd om jullie weer te verwelkomen in de Bib Ternat! We hebben er even hard naar uitgekeken als jullie, geloof ons vrij. Corona is nog altijd in het land, dus moeten we wel nog even voorzichtig blijven. Hoe verloopt een bibbezoek vanaf 1 maart 2021? Dat lezen jullie hieronder!

voordeur bibliotheek Ternat

Veiligheid eerst

Om alles zo veilig mogen te laten verlopen, hanteren we nog deze richtlijnen voor een bezoek aan de bib

 • Er mogen maximaal 15 mensen tegelijk in de bib. Zijn we volzet, dan organiseren we een wachtrij in de inkomhal zodat niemand in de kou hoeft te staan.
 • Ontsmet je handen voor het binnenkomen en hou 1.5m afstand van elkaar, tenzij je tot dezelfde bubbel behoort.
 • Een mondmasker is verplicht tijdens het hele bezoek. Een sjaal of doek is niet voldoende, alsook een masker onder de neus dragen.
 • We hebben de bib zo "één richting" mogelijk proberen te maken, dus volg onze gele pijlen op de vloer als het druk is.
 • Gebruik maken van de catalogus of zelfuitleen? Dat kan! Ontsmet het scherm dan voor gebruik. Ontsmettingsmiddel vinden jullie naast alle touchscreens.
 • Er is geen boekenquarantaine meer gezien iedereen met ontsmette handen binnenkomt. Toch liever op veilig spelen? Vraag dan een paar handschoenen aan onze balie.

Nieuw systeem, nieuwe bib

Jullie hebben het wellicht al gezien/gelezen maar we hebben ondertussen ook een nieuw bibsysteem gekregen: Wise. Dit verandert voor jullie helemaal niets (al ziet het er wel wat mooier uit). Enkel onze eerste openingsdag ziet er anders uit:

 • We gaan op 1 maart 2021 pas open om 14u. We blijven dan wel open tot 19u.
 • Van 14u tot 16u krijgen we ondersteuning voor het nieuwe programma. Wil je die dag langskomen? Kom dan bij voorkeur op dat moment, zo helpen jullie ons de kinderziektes uit het systeem te halen.

Daarna zijn we weer open zoals vroeger, met als uitzondering dat we vanaf nu op dinsdag al om 17u de deuren sluiten. Nog eens samengevat:

 • Maandag, woensdag: 10u tot 19u
 • Dinsdag: 10u tot 17u
 • Donderdag: 12u tot 20u
 • Vrijdag: 10u tot 12u
 • Zaterdag: 10u tot 13u
 • Zondag: niet open

[foto balie en inleverkast]

De regiobib - samen een sterk verhaal!

Met de overgang naar Wise versterken we ook de samenwerking tussen alle bibliotheken in de buurt. We organiseren samen evenementen en workshops, stemmen onze collecties beter op elkaar af en zien in de toekomst mogelijkheden om onze service uit te breiden. Het uitleenreglement past zich daarom ook een beetje aan. Alle details vinden jullie terug op onze reglement pagina, maar dit zijn de belangrijkste veranderingen:

 • Reservaties zijn nu volledig gratis, maar je mag er maar 5 per keer plaatsen.
 • Reservaties in andere bibliotheken (het IBL systeem) blijft wel 3 euro per aangevraagd exemplaar.
 • De status jeugd loopt nu tot 25 jaar, Wie nu dus nog jonger is dan 18, geniet wat langer van het gratis lidmaatschap.
 • Boetes zijn nu €0.30 per week per materiaal, in tegenstelling tot de €0.10 per dag per materiaal van vroeger.
 • Je kan nu een historiek van uitleningen laten bijhouden in ons systeem, en dit ook zelf beheren via MijnBibliotheek. Let op, als je de leenhistoriek afzet; kunnen wij die gegevens niet meer oproepen. Wees dus zeker van je stuk als beslist je historiek te legen!

Beknopte FAQ (update 21/04/2021)

Kan ik vanaf nu dan boeken uit de regio bij jullie binnenbrengen?

Dat niet, boeken van de bibliotheek Dilbeek moeten nog steeds binnen in Bibliotheek De Wolfsput of andere filialen van Dilbeek. We zijn wel aan het zien om dit in de toekomst mogelijk te maken.

Kan ik nog afhaalpakketjes bestellen?

Neen, deze service schorten we op tot onze bib eventueel weer zou moeten sluiten voor bezoek. Laten we dus hopen dat we deze dienst niet meer moeten uitrollen.

Mijn lidmaatschap is vervallen voor jullie sluiting, kan ik dat nu nog komen vernieuwen?

Jazeker!

Kan ik reservaties plaatsen en ophalen?

Ja, en dat is nu helemaal kosteloos!

Kan ik gebruik maken van de bezoekerspc's?

Ja, al beperken we het momenteel tot 2 pc's op het gelijkvloers zodat we de veiligheid kunnen garanderen en de machines ook na gebruik kunnen ontsmetten.

Kan ik een afspraak maken voor stamboomonderzoek?

Stamboomonderzoek kan nog steeds aangevraagd worden bij collega Jonas, maar op afspraak langskomen in de bib gaat nog niet.

Gaan de voorleesfeestjes/Minecraft workshops/... nog door?

Neen, helaas mogen we deze niet meer organiseren. Gaming events zoals Minecraft en Gaming Zaterdag gaan nog online door. Vergezel onze Discord voor alle info!

Kan ik de krant komen lezen in de bib?

Neen, helaas niet. Het is nog iets te vroeg om te 'blijven plakken'.

Kan ik komen studeren in de bib?

Nog niet, maar je kan tijdens de blok wel terecht bij onze collega's van het sportcentrum of CC de Ploter. Alle info over de blokspots volgt vermoedelijk begin mei 2021

En een koffietje drinken?

Dat mag helaas ook nog niet :(

Kan ik documenten afdrukken?

Het kopieertoestel is weer volledig beschikbaar. Als het om enkele pagina's gaat, kan dat zowel door onze medewerkers als zelfstandig via de bezoeker pc's. Vraag naar een medewerker aan de balie, bezorg ons het document via mail naar bibliotheek@ternat.be met als onderwerp AFDRUK en je lezersnummer en we doen dan meteen het nodige. Tarieven blijven dezelfde als vroeger. Moet je een boek/handleiding/thesis afdrukken? Voor grote documenten verwijzen we je graag door naar lokale drukker KLIT.

Kan ik mijn lidmaatschap nu wel komen verlengen/betalen? En mijn boetes?

Onze betaalautomaat is weer beschikbaar en van dienst, dus ja! Betalen kan cash of met bankcontact.

Ik zoek een antwoord op X, maar ik zie het nergens vermeld op jullie website...

Blijft jouw vraag onbeantwoord? Vraag het ons tijdens je bezoek, of neem contact met ons op via het formulier of door ons te bellen. We helpen je voort en vullen dan meteen deze FAQ aan.