Games in de bib: Iets anders dan Fortnite...

Niets om te spelen? Geen probleem! De golf van free-to-play (F2P) games, videospelletjes die je zomaar gratis kan downloaden en spelen, heeft het gaming landschap voor goed veranderd. Want zelfs zonder koopkracht, kan je aan de slag. Dat maakt ze natuurlijk uitzonderlijk populair bij kinderen, zoals het succes van Fortnite maar al te goed bevestigd.  Met de komst van de grote vakantie kan de nood aan variatie wel eens toeslaan, dus leek het ons een goed moment voor een inspiratielijstje.

Andere free to plays dan fortnite

Gratis te spelen*

Voor we er in vliegen, moeten we een kleine kanttekening maken bij al deze spelletjes. Ze zijn dan wel gratis te spelen, het hele economische model van deze games rust op zogenaamde microtransacties, kleine aankopen voor digitale hebbedingetjes.  We hebben onderstaande games gekozen omdat ze ook aangenaam zijn wanneer je geen cent uitgeeft, maar let toch goed op dat je kind niet zomaar de in-game winkel kan plunderen. Geen idee hoe? Gebruik dan de tips over de ouderlijke toezichtstools van speelhetslim.be.

En dan nu, onze lijst alternatieve free-to-plays voor deze zomer!

Dauntless (PC, PS4, Xbox One, Switch)

dauntless.png

Zin om op gigantische monsters te jagen? Nood aan tactische samenwerking met z'n vieren? Dan moet je Dauntless eens proberen. Als F2P variant op de succesvolle Monster Hunter serie, blijft de werking hetzelfde. Ga jagen, verbeter je gereedschap met monsterpels, jaag hiermee op nog grotere monsters voor nog betere pels, en zo verder tot je de sterkste bent. Simpel op papier, moeilijk in de praktijk. Niet alleen moet je eens op missie goed samenwerken , de monsters laten zich ook absoluut niet doen. Dauntless heeft ook het enorme voordeel om cross-play te zijn. Dat betekent dat PC spelers zonder problemen met hun PS4 genoten kunnen jagen. Ideaal als je binnen de vriendenclub speelt met verschillende toestellen.

Brawlhalla (PC, PS4, Xbox One, Switch)

Brawlhalla.jpg

De Super Smash Bros van de F2P games: komische knokpartijen waarbij je elkaar niet hoeft te doden, maar van het veld moet knikkeren. Brawlhalla heeft helaas niet de uitgebreide bezetting van zijn voorbeeld - en dat is nog eens van Nintendo, top dat  - maar wel alle fun elementen van zijn rolmodel. Bovendien bevat het spel geen microstransacties. Vind je het leuk en wil je meteen alle personages? Dan kost het spel 20 euro en geen cent meer, zo niet kan je rustig alle personages vrijspelen door online te winnen. Blijven winnen is andere koek, maar het zal nooit frustrerend of oneerlijk aanvoelen. Een aanrader, zelfs voor één avondje breinloos vertier.

Gems of War (Mobiel, PC, PS4, Xbox One, Switch)

Gems of War.jpg

Misschien wil je wel samen spelen maar is je gamecrew nu even op vakantie, ver van alle elektronica. Niet getreurd, ook hier hebben we een alternatief. Ooit al gehoord van Bejeweled, Candy Crush of andere match-4 spellen? Dan ga je je meteen thuis voelen in Gems of War. Het concept is simpel - speel een bord vrij door vier kleurtjes op een rij te zetten - maar de uitvoering gaat dieper dan dat. Want in Gems of War moet je strategisch te werk gaan. Afhankelijk van hoe je je team samenstelt, heb je specifieke kleuren nodig om krachtige vaardigheden te gebruiken die het hele bord overhoop kunnen halen. De kleur van je tegenstander ontzeggen is ook minstens even belangrijk. Veel meer dan een simpel puzzelspel dus. Hier wel goed opletten voor microtransacties. Het spel is perfect speelbaar zonder een cent uit te geven, maar het probeert je af en toe te verleiden met in-game reclame.

Trackmania Nations Forever (PC)

Trackmania nations forever.jpg

Schietspellen, oorlog, vechten ... het is dagelijkse kost in videogameland, en in de F2P nog meer. Daarom kan Trackmania Nations Forever niet ontbreken als welkome afwisseling. Het knotsgekke en onrealistische racespel van Nadeo is niet alleen geweldig, het is nu ook gratis. Alle stadion circuits zijn ter beschikking, zowel om samen als alleen te spelen. Het enige dat je niet kan in de gratis versie is je eigen parcours maken. Gelukkig hebben de betalende spelers al meer dan 1000+ parcours gemaakt. De zomervakantie zal eerder om zijn dan dit spel, geloof ons vrij. Het enige nadeel van Trackmania is dat het in 3D is en bliksemsnel gaat, waardoor je dus een redelijk sterke computer nodig hebt. Testen kost niets natuurlijk!

Zo, dit waren onze alternatieven voor Fortnite deze zomer. Vergeet natuurlijk ook niet genoeg te bewegen en voldoende pauzes te nemen deze vakantie - die regels veranderen niet omdat de zon schijnt, in tegendeel zelfs. Hebben jullie zelf ook nog leuke suggesties voor F2P gamers? Of zit je nog met vragen rond deze games? Aarzel niet binnen te springen in de bib of op een Gaming zaterdag. Helpen is waar we voor leven.