Update rond coronamaatregelen

We hadden gehoopt dit artikel na enige tijd te kunnen klasseren maar helaas. Met cijfers die alle kanten uitgaan en maatregelen die dan ook volgen, leek het ons handig de laatste stand van zaken eenvoudig voor jullie te bundelen. Hieronder een regelmatige van de maatregelen die gelden in de bib.

voordeur bibliotheek Ternat

Update 20/11/2021

Veiligheid eerst

Om alles zo veilig mogen te laten verlopen, hanteren we deze richtlijnen voor een bezoek aan de bib

• Ontsmet je handen voor het binnenkomen en hou 1.5m afstand van elkaar, tenzij je tot dezelfde bubbel behoort.
  • Vanaf 20 oktober is een mondmasker weer verplicht binnen de bib en het gemeentehuis.
  • We hebben de bib zo "één richting" mogelijk proberen te maken, dus volg onze gele pijlen op de vloer als het druk is.
  • Gebruik maken van de catalogus of zelfuitleen? Dat kan! Ontsmet het scherm dan voor gebruik. Ontsmettingsmiddel vinden jullie naast alle touchscreens.
  • Er is geen boekenquarantaine meer gezien iedereen met ontsmette handen binnenkomt. Toch liever op veilig spelen? Vraag dan een paar handschoenen aan onze balie.
  • Wijsneuzen bijhouden is niet meer nodig.
  • Sinds 20 november is een mondmasker ook verplicht voor kinderen onder 10 jaar bij een bezoek aan de bib.

Daarna zijn we weer open zoals vroeger, met als uitzondering dat we vanaf nu op dinsdag al om 17u de deuren sluiten. Nog eens samengevat:

• Maandag, woensdag: 10u tot 19u
  • Dinsdag: 10u tot 17u
  • Donderdag: 12u tot 20u
  • Vrijdag: 10u tot 12u
  • Zaterdag: 10u tot 13u
  • Zondag: niet open

De regiobib - samen een sterk verhaal!

Met de overgang naar Wise versterken we ook de samenwerking tussen alle bibliotheken in de buurt. We organiseren samen evenementen en workshops, stemmen onze collecties beter op elkaar af en zien in de toekomst mogelijkheden om onze service uit te breiden. Het uitleenreglement past zich daarom ook een beetje aan. Alle details vinden jullie terug op onze reglement pagina, maar dit zijn de belangrijkste veranderingen:

• Reservaties zijn nu volledig gratis, maar je mag er maar 5 per keer plaatsen.
  • Reservaties in andere bibliotheken (het IBL systeem) blijft wel 3 euro per aangevraagd exemplaar.
  • De status jeugd loopt nu tot 26 jaar, Wie nu dus nog jonger is dan 18, geniet wat langer van het gratis lidmaatschap.
  • Boetes zijn nu €0.30 per week per materiaal, in tegenstelling tot de €0.10 per dag per materiaal van vroeger.
  • Je kan nu een historiek van uitleningen laten bijhouden in ons systeem, en dit ook zelf beheren via MijnBibliotheek. Let op, als je de leenhistoriek afzet; kunnen wij die gegevens niet meer oproepen. Wees dus zeker van je stuk als beslist je historiek te legen!

Beknopte FAQ (update 20/11/2021)

Kan ik vanaf nu dan boeken uit de regio bij jullie binnenbrengen?

Dat niet, boeken van de bibliotheek Dilbeek moeten nog steeds binnen in Bibliotheek De Wolfsput of andere filialen van Dilbeek. We zijn wel aan het zien om dit in de toekomst mogelijk te maken.

Kan ik nog afhaalpakketjes bestellen?

Neen, deze service schorten we op tot onze bib eventueel weer zou moeten sluiten voor bezoek. Laten we dus hopen dat we deze dienst niet meer moeten uitrollen. Geen tijd om boeken te zoeken in de bib? Plaats dan gerust reservaties, leggen wij ze voor u klaar!

Mijn lidmaatschap is vervallen voor jullie sluiting, kan ik dat nu nog komen vernieuwen?

Jazeker!

Kan ik reservaties plaatsen en ophalen?

Ja, en dat is nu helemaal kosteloos!

Kan ik gebruik maken van de bezoekerspc's?

Ja, al beperken we het momenteel tot 4 pc's op het gelijkvloers zodat we de veiligheid kunnen garanderen en de machines ook na gebruik kunnen ontsmetten.

Kan ik een afspraak maken voor stamboomonderzoek?

Stamboomonderzoek kan nog steeds aangevraagd worden bij collega Jonas. Je kan perfect een afspraak maken om te snuisteren in de registers, maar onze voorkeur gaat uit naar digitaal.

Gaan de voorleesfeestjes/Minecraft workshops/... nog door?

Gezien we onder de 200 deelnemers blijven, gaan de zo goed als al onze evenementen weer door.  Volg ons op facebook voor alle details en updates van deze evenementen. Voor de gamers blijft onze Discord ook nog steeds bestaan!

Kan ik de krant komen lezen in de bib?

Ja! Met minder tegelijk om goed afstand te bewaren en met mondmasker aan, maar ja!

Kan ik komen studeren in de bib?

Dat mag ook weer, zolang we plaatsen hebben en met mondmasker aan. Wel vragen we indien mogelijk om jullie gegevens na te laten aan de balie zodat we contact met jullie kunnen opnemen in geval van een risicocontact in onze bib.

En een koffietje drinken?

Yes! Vraag het gerust aan een medewerker, dan zetten we een pot klaar!

Kan ik documenten afdrukken?

Het kopieertoestel is weer volledig beschikbaar. Als het om enkele pagina's gaat, kan dat zowel door onze medewerkers als zelfstandig via de bezoeker pc's. Vraag naar een medewerker aan de balie, bezorg ons het document via mail naar bibliotheek@ternat.be met als onderwerp AFDRUK en je lezersnummer en we doen dan meteen het nodige. Tarieven blijven dezelfde als vroeger. Moet je een boek/handleiding/thesis afdrukken? Voor grote documenten verwijzen we je graag door naar lokale drukker KLIT.

Kan ik mijn lidmaatschap nu wel komen verlengen/betalen? En mijn boetes?

Onze betaalautomaat is weer beschikbaar en van dienst, dus ja! Betalen kan cash of met bankcontact.

Ik zoek een antwoord op X, maar ik zie het nergens vermeld op jullie website...

Blijft jouw vraag onbeantwoord? Vraag het ons tijdens je bezoek, of neem contact met ons op via het formulier of door ons te bellen. We helpen je voort en vullen dan meteen deze FAQ aan.