Van 0-6 jaar

Jong geleerd, is oud gedaan

Is een wijsheid als een koe en voor leesplezier zeker van toepassing. In de #BibTernat vind je heel wat materialen geschikt voor de allerkleinsten: van knisper- en badboekjes, geluidenboekjes, sprookjes om voor te lezen, zoekboeken, DVD’s, vertelplaten, spelletjes, tijdschriften voor peuters en kleuters …  Ben je zoek naar Peppa Pig, Rikki, Anna of de nieuwste hit van Kapitein Winokio? De collectie vind je het begin van onze bibliotheek, met een paarse kleurcode op hun sticker. Andere boeken vind je per thema, en voorleesboeken staan mooi bij elkaar. Vind je iets niet terug, vraag dan gerust hulp aan een medewerker.

Prentenboeken

Het centrum van onze jeugdafdeling staat in het teken van prentenboeken. Je vindt ze er terug per thema: van avontuur tot zoekboeken. We hebben zowel verhaaltjes als weetjesboeken (non-fictie). Ben je op zoek naar een bepaalt personage? Zoek dan via de catalogus naar Jules, Nellie & Cesar, Anna of Lou of vraag een van onze medewerkers om hulp. 

Aanvullend hebben we ook een abonnement verschillende op peuter- en kleutertijdschriften: Pippo, Pompoen, Doremini.

Voorlezen en sprookjes

Verhalen geschikt voor jonge oortjes herken je aan het paarse etiket. Onze collectie bevat zowel klassiekers als hedendaagse voorleesverhalen en sprookjes.  Op zoek naar een basisuitrusting voorleesplezier voor een avondje babysitten of vakantie? Dan zijn onze voorleesrugzakjes of verhalenkoffertjes ideaal: ze zitten boordevol boekjes en tellen als 1 materiaal op je bibpasje.

Voor meertalige kinderen hebben we de pakketten Thuis in Taal met zowel meertalige boekjes, woordeloze prentenboeken en verhaaltjes in één van de 6 moedertalen. 

 

Eens iets anders

Boekstart

Baby’s en peuters houden van boeken!

In de bib kan je kennismaken met allerlei boekjes op maat van baby’s: buggyboekjes -lekker handig voor onderweg-, boeken met spiegeltjes en piepers, badboekjes of stevige kartonboekjes … Is je kindje15 maanden? Dan krijg je een bon waarmee je in de bib een cadeautje! Geen bon gekregen? Geen nood vraag je boekstarttas aan de baliemedewerker.

Boekjes geschikt voor baby’s en peuters herken je aan het icoontje met een fopspeen op het boek.

Tatertaal

Spelenderwijs taal ontwikkelen

Tatertaal is een methode om taal bij baby’s en peuters te stimuleren: een stoffen ‘Tatertaalhuis’ en bijhorend pakket kinderboekjes  
Ieder pakket bestaat uit twee delen: 5 spelprikkels voor baby’s, 18 spelprikkels of activiteiten voor peuters 
De activiteiten bestaan uit: een liedje, versje of rijmpje, een uitbreiding,een Tatertip (een taal- of diversiteitstip)

Kamishibai

Japanse traditie

De Kamishibai is een verteltheaterkastje waarin je grote prenten of vertelplaten kan schuiven. Op de achterzijde van die prenten staat een verhaal dat je voorleest of vertelt. Bij elke nieuwe episode verschuif je een prent uit het kastje waardoor beeld en taal perfect samen gaan. Door deze combinatie van voorlezen en theater dompel je de kinderen volledig onder in een verhaal. Deze manier van voorlezen gaat terug tot het middeleeuwse Japan en is vandaag opnieuw populair.  Ontdek de kamishibai vertelkast en vertelplaten hier.

Fundels

Meer dan een prentenboek

Liever digitaal vertellen? Via mijn.bibliotheek heb je toegang tot Fundels. Bestaande prentenboeken komen tot leven op een interactieve manier voor kinderen tussen 3 en 7 jaar. Het digitale prentenboek omvat een animatie aangevuld met leuke teken-, speel- en doe-activiteiten. De prentenboeken zijn beschikbaar op Apple, Android en PC. 

Thuis in Taal

Meertaligheid in de bib

#BibTernat is één van de 10 Vlaams Brabantse bibliotheken die door de provincie werden geselecteerd voor het Thuis in Taal project. De bib biedt voorleeskoffertjes in het Portugees, Arabisch, Frans, Albanees, Pools en Roemeens aan. Elk koffertje bevat een aantal voorleesboekjes in één van de thuistalen, woordeloze prentenboeken, een liedjesboek … en een meertalige brochure met tips over voorlezen.